Un copil a fost retras din familia tutorelui violent

Un băiat de 8 ani din Chişinău a fost retras din familia tutorelui violent şi plasat într-o instituţie municipală de plasament. Șefa Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Svetlana Chifa, a spus că acest copil a fost sub tutelă mai bine de un an, timp în care s-a descoperit că a fost maltratat.

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la IPN. Svetlana Chifa a negat unele informaţii apărute în presă precum că autorităţile ar fi acţionat în mod abuziv. Ea a spus că în 2011 acest copil a fost abandonat de către mamă şi lăsat la o vecină. Femeia a fost decăzută din drepturile părinteşti, iar copilul a fost plasat sub tutelă în familia vecinei, care a venit cu această solicitare. Autoritatea pentru protecţia drepturilor copilului a intervenit ca urmare a sesizărilor despre comportamentul abuziv al tutorelui, care, potrivit Svetlanei Chifa, „nu favoriza nicidecum dezvoltarea şi confortul psihologic al copilului”.

Şefa Direcţiei pentru protecţia copilului din sectorul Râşcani, Valentina Canariov, a menţionat că, atunci când a fost instituită tutela, femeia nu prezenta careva motive de îngrijorare. Prima sesizare despre un posibil abuz a apărut în august 2012. Vecinii au alertat poliţia, noaptea, anunţând că în locuinţa femeii se aud ţipete şi plânset de copil. Ulterior, femeia de câteva ori l-a internat pe copil în spitalul de psihiatrie. Ca urmare a mai multor sesizări de comportament violent asupra copilului, acesta a fost scos de sub tutelă la 15 ianuarie curent.

Psihologii Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), au stabilit că băiatul este victima unui abuz emoţional, dar şi fizic. Starea sănătăţii acestuia nu este cea mai bună. Preşedintele CNPAC, Daniela Sâmboteanu, care este şi membru al Consiliului de Presă, a spus că acest caz va fi examinat de către consiliu pentru a se stabili care au fost normele deontologice încălcate de către jurnaliştii care au scris despre acest copil fără să solicite poziţia autorităţilor.

  • svetlana chifa despre cazul copilului luat sub tutela.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.