Aproape toți concurenții electorali înscriși în cursa prezidențială din 1 noiembrie au beneficiat de donații de la persoane fizice, care nu declară la FISC venituri sau declară venituri mai mici decât mărimea donațiilor efectuate. În cazul unui concurent electoral, pe lista persoanelor fizice donatoare se numără pensionari și șomeri. Rapoartele privind veniturile și cheltuielile concurenților în campania electorală au fost examinate de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.
În cadrul ședinței de sâmbătă, Andrei Volentir, membru CEC, a declarat că, în urma examinării rapoartelor financiare, s-a constatat că toți concurenții electorali, cu excepția lui Dorin Chirtoacă, au beneficiat de donații făcute de persoane fizice cu venituri obținute în țară sau în afară, iar mărimea acestora nu depășește plafonul stabilit de lege. Totodată, CEC a solicitat informații de la Serviciul Fiscal de Stat referitor la declararea veniturilor de către donatori în ultimii trei ani.
„S-a constatat că unii donatori (persoane fizice) ai concurenților electorali – Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu și Octavian Țîcu – în ultimii trei ani, 2017-2019, nu au venit (nicio sursă de venit declarată la SFS) sau au avut un venit declarat mai mic decât suma donată”, a menționat Andrei Volentir.
Membrul CEC a spus că s-a mai constatat că concurenta electorală Violeta Ivanov a declarat în rapoartele prezentate donații de la 168 de pensionari și șomeri, în sumă totală de peste 870 de mii de lei. În acest sens, au fost solicitate informații de la Casa Națională de Asigurări Sociale, însă acestea nu au reușit să fie procesate. În aceste condiții, la acest subiect se va reveni la următoarea raportare financiară.
În conformitate cu programul calendaristic, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin, concurenții electorali prezintă, pe 6 noiembrie, rapoartele privind finanțarea campaniei electorale. Următorul raport urmează să fie prezentat de către concurenții electorali pe 13 noiembrie.