Un Comitet anticorupție a fost lansat astăzi în Moldova. Va investiga corupția mare

Un Comitet consultativ independent anticorupție, format din juriști, economiști și ziariști de investigație, va cerceta cazurile de corupție mare în Republica Moldova și va prezenta populației informații despre acestea. Activitatea grupului va fi susținută de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și alți potențiali donatori. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit Maiei Sandu, grupul a fost constituit printr-un decret prezidențial, dar aici se încheie interacțiunea dintre comitet și președinte. Comitetul va decide ce subiecte să investigheze. Din Comitet fac parte: James Wasserstrom, Drag Kos, Laura Ștefan, Alina Radu, Tamara Razin și Nadejda Hriptievschi.

„Din păcate, instituțiile statului care trebuie să prevină și să combată corupția se mișcă foarte încet, mult mai încet decât grupările corupte care fură această țară. Dar, partea bună este că cetățenii Republicii Moldova, Republica Moldova, nu sunt singuri în fața acestei provocări majore de combatere a corupției. Hoții din Republica Moldova au reușit să se facă cunoscuți la nivel internațional, pentru că fraudele pe care le-au comis și le mai comit, din păcate, au ajuns să fie cunoscute de întreaga lume, iar asta înseamnă că partenerii noștri de dezvoltare înțeleg cât de gravă este problema corupției în Republica Moldova și sunt gata să ne ajute”, a spus Maia Sandu.

James Wasserstrom, președintele Comitetului, de 20 de ani luptă împotriva corupției. A început în Kosovo, în cadrul Misiunii Națiunilor Unite, unde erau cazuri de corupție pe domeniul utilităților. Apoi a lucrat pentru Guvernul SUA, unde a lucrat în calitate de consilier superior pentru Ambasada SUA în Afganistan. După care, timp de trei ani, a lucrat în Ucraina în operațiuni similare cu cele pe care și le propune Comitetul consultativ independent anticorupție din Republica Moldova.

Comitetul va analiza sistemul, instituțiile și oamenii pentru a vedea de ce ele nu sunt eficiente. Va produce rapoarte bazate pe probe. Va emite și recomandări pentru autorități. În lucrul său, Comitetul va analiza informațiile din surse deschise, va discuta cu persoane individuale, instituții, oficii etc. Bugetul în baza căruia va activa încă nu a fost calculat.

Vicepreședintele Comitetului, Alina Radu, este jurnalistă, directoare la Ziarului de Gardă. Ea spune că a ajuns în acest Comitet pentru că urmărește corupția de mai mulți ani. A participat în multe proiecte anticorupție naționale și internaționale și speră foarte mult ca această nouă entitate să aducă o luptă eficientă cu corupția în Moldova.

Nadia Hriptievschi este juristă. A participat în proiecte naționale și internaționale pe probleme juridice și de drepturile omului.

Iar Laura Ștefan a lucrat la Ministerul Justiției din România, acum activează la un ONG din România.

Tamara Razin a revenit recent în țară după ce a petrecut 14 ani în calitate de economist la FMI. Înainte de aceasta, 15 ani a fost angajată la Banca Națională.

Drago Kos este din Slovenia. A fost șef în cadrul serviciului operațiuni în cadrul Serviciului polițienesc din Slovenia timp de 9 ani, fost președinte GRECO.

Comitetul își va începe activitatea pe  8 iunie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.