Un bolnav netratat de tuberculoză poate infecta timp de un an 15 persoane
În anul 2006, în municipiul Chişinău s-au înregistrat 1111 cazuri de tuberculoză evolutivă, dintre care circa 84 la sută sunt bolnavi primar depistaţi, iar 551 de cazuri sunt cu emisie de bacili.
Potrivit şefului Centrului de Medicină Preventivă din municipiul Chişinău, Iurie Pânzaru, tuberculoza este numai în proporţie de 10 la sută problema medicilor, în rest fiind o problemă socială, de aceea autorităţile locale trebuie să-şi asume o parte din responsabilităţi pentru sănătatea socială.
Potrivit sursei citate, dacă nu este depistat la timp, un bolnav de tuberculoză poate infecta timp de un an 15 persoane. Factorii principali responsabili de agravarea situaţiei epidemiologice la tuberculoză sunt cei socio–economici, migraţia masivă a populaţiei, şomajul, stresul social, numărul mare de bolnavi care, până în 2001, au fost trataţi insuficient din cauza lipsei preparatelor antituberculoase, alimentarea insuficientă etc.
La 24 martie este consemnată Zilei Mondiale a luptei contra tuberculozei. În acest an, această zi are genericul „Tuberculoza - ameninţarea globală persistă”.
Tuberculoza a cauzat, anul trecut, în R. Moldova decesul a 797 de oameni, îmbolnăvirea primară a 4365 de persoane, recidiva bolii la 1106 persoane. Pe parcursul anului 2006, au fost înregistrate 298 cazuri noi de tuberculoză la copii cu vârsta de până la 17 ani.