Un avocat se arată sceptic privind reformarea justiţiei

Justiţia moldovenească nu va reuşi să se reformeze în următorii trei ani nici sub presiunea Uniunii Europene şi a cetăţenilor. Opinia aparţine avocatei Violeta Gaşiţoi  şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit avocatei, nivelul corupţiei în sistemul judecătoresc rămâne a fi unul destul de înalt, iar fenomenul a fost transportat dintr-un birou în altul. „Aş vrea ca lucrurile să se schimbe cel puţin peste un an, dar este imposibil. Funcţionarul care a luat mită de 20 de ori şi a fost prins a douăzeci şi una oară va împărţi jumătate din banii acumulaţi cu judecătorul pentru a fi achitat sau cel puţin să nu fie condamnat la închisoare, iar restul banilor îi vor ajunge pentru un trai decent”, şi-a argumentat poziţia avocata.

Gaşiţoi face scenarii destul de sumbre în cazul dacă nu vor fi luate măsuri radicale pentru eradicarea corupţiei în sistemul judecătoresc. „Dacă nu vom reforma sistemul judecătoresc şi nu vom eradica cel puţin parţial corupţia din acest sistem, ţara va merge în jos, va degrada. Oamenii, dezamăgiţi, vor opta pentru partidele pro-ruse, pentru aderarea la Uniunea Vamală. Iar acest lucru va întoarce ţara cu mulţi ani înapoi. Riscul este foarte mare şi politicienii ar trebui să se gândească serios la aceasta”, a spus jurista.

Gaşiţoi crede că implicarea mai activă a mass-media va reforma sistemul judecătoresc. „Este nevoie de o transparenţă maximă a proceselor de judecată. Politicienii ar trebui să opereze anumite modificări la legislaţie, astfel ca jurnaliştii să poată filma procesele de judecată fără acceptul instanţei de judecată. S-a demonstrat că atunci, când jurnaliştii filmează şi monitorizează anumite cazuri examinate în instanţă, judecătorii devin mai atenţi şi responsabili”, a precizat Violeta Gaşiţoi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.