Proprietarul unui spațiu comercial din centrul capitalei s-a pomenit cu un chiriaș care refuză să elibereze încăperea. Aceasta deși contractul de locațiune a expirat, iar antreprenorul și-a asumat angajamentul să elibereze spațiul încă la mijlocul lunii august 2022. Potrivit avocatului proprietarului, Victor Panțîru, fostul chiriaș, care este administratorul unui SRL, își atribuie drepturi pe care nu le are, prin metode abuzive. Mai exact, rămâne în acel imobil pe termen nedeterminat bazându-se și acoperindu-se cu faptul că există un litigiu pe rol.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Victor Panțîru a declarat că dreptul de proprietate este un drept sfânt într-o societate democratică, care urmează să fie respectat atât de cetățeni, cât și de stat. Cu atât mai mult el urmează să fie apărat de către stat și nu doar prin intermediul instanțelor de judecată, dar și prin intermediul altor instituții de drept și control. „Situația a ajuns să fie strigătoare la cer. Fiind proprietarul unui imobil, nu poți să mai beneficiezi de el din simplul motiv că cineva nu mai dorește să plece și își atribuie niște drepturi pe care nu le are, prin metode abuzive. Rămâne în acel imobil pe termen nedeterminat bazându-se și acoperindu-se cu faptul că „noi ne judecăm””, susține apărătorul.
Potrivit lui, chiriașul nu eliberează spațiul deși contractul a expirat, deși a primit notificare și deși există și o declarație a sa că va pleca. „Este vorba despre Victor Gudima, administrator al SRL „Congusto”, care are activitatea, franciza „Star Kebab”. Punctul de activitate sau punctul de desfacere a acestei activități este pe strada Ismail, practic la intersecția cu bulevardul Ștefan cel Mare. Este un loc destul de bun, cu oportunități comerciale și SRL „Congusto”, care are franciza „Star Kebab”, în mod abuziv nu dorește să elibereze încăperea proprietarului. Aceasta deși a primit și aviz, deși a expirat și contractul, deși și-a luat angajament personal că pe data de 15 august 2022 va elibera acel loc, nu a făcut-o”, a menționat Victor Panțîru.
Potrivit lui, proprietarul și chiriașul sunt în proces de judecată – o dată pentru încasarea datoriilor, pentru că are restanțe de plată la locațiune. Totodată, a intervenit deja și cerința privind evacuarea sa din acel spațiu, precum și a bunurilor sale și a persoanelor care au atribuție cu acel SRL.
Apărătorul spune că, împreună cu clientul său, au fost uimiți și de atitudinea furnizorilor de servicii comunale la acest subiect, dar și de indiferența organelor de drept și control față de sesizările depuse. De exemplu, principalul furnizor de energie electrică, conform legislației, solicită acordul proprietarului încăperii pentru a semna un contract cu chiriașul, dar și un acord valabil de locațiune a imobilului. Însă în momentul când relațiile contractuale între proprietar și chiriaș au încetat, primul a solicitat să fie reziliat contractul între SRL-ul care închiria și furnizor, dar solicitarea a fost ignorată. Victor Panțîru consideră că în aceste condiții furnizorul de energie electrică este părtaș la o ilegalitate comisă de SRL-ul respeciv. Potrivit lui, o situație similară e și în cazul furnizorului de apă, care deși a dat curs demersului proprietarului, ulterior a semnat un contract cu chiriașul pentru a-i fi livrate apă cu cisterna.
„S-a omis prevederea de a fi inclus serviciul de canalizare. Adică la acel punct se aduce apă cu cisterna, se depozitează în interiorul localului, într-un mod foarte dubios din punct de vedere sanitar, dar și din punct de vedere al securității. Or, există riscul surpării construcției unde se păstrează acele cisterne cu apă, pentru că nu e calculată pentru o astfel de greutate. Lipsa apei curente într-un local unde se prestează servicii de alimentare, persoanele mănâncă, lipsa apei curente este un risc de focar de infecție”, spune Victor Panțîru. Potrivit lui, find sesizat furnizorul de apă, nu a urmat nicio reacție.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.