Ultimele alegeri au arătat o tendință negativă de participare a cetățenilor la vot în circumscripția nr.38, ADEPT

Alegerile parlamentare noi nu sunt foarte atractive pentru cetățeni, din considerentul că este un exercițiu electoral nou. În circumscripția nr.38, Hâncești, ultimele alegeri locale, dar și parlamentare din 2019, au arătat o tendință negativă de participare a cetățenilor din această circumscripție la alegeri. În acest context, ar fi necesară existența unor factori motivanți pentru cetățeni așa ca ei să participe la scrutin. Sunt constatările Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT în comun cu Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte.

Într-o conferință de presă la IPN, Polina Panainte, secretarul Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte, a menționat că locuitorii a 25 de localități din regiunea Hâncești sunt așteptați la urme pentru a alege un deputat în Parlament, în contextul în care există vacanța pentru această funcție. Potrivit Polinei Panainte, la ultimele alegeri locale, dar și parlamentare din 2019 au participat 37% și respectiv 40% de cetățeni cu drept de vot la alegeri. Cifrele sunt mai mici decât media pe țară.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, consideră „îngrijorătoare” participarea redusă a locuitorilor acestei circumscripții la vot.  Asta, pentru că, potrivit lui, raionul Hâncești este unul dintre cele mai mari în Republica Moldova, este amplasat în zona economică-centru a Republicii Moldova, și este oarecum reprezentativ pentru zona de centru a Republicii Moldova.

Potrivit directorului ADEPT, în cadrul alegerilor parlamentare noi în patru circumscripții uninominale, anul trecut, un factor care a determinat cetățenii să iasă la vot în două circumscripții – 17 și 33, a fost desfășurarea concomitentă acolo și a alegerilor locale generale. În celelalte două circumscripții de peste hotarele țării s-a constatat o scădere semnificativă a numărului de votanți, atât în Europa, cât și Transnistria.

„Dacă nu există un atractor cum a existat în circumscripțiile 17 și 33, unde participarea la alegerile noi parlamentare a coincis cu alegerile locale generale, există riscul ca rata de participare să fie foarte scăzută și la alegerile din circumscripția 38”, a declarat Igor Boțan.

Faptul că nu există prag minim de validare a alegerilor, menționează Igor Boțan, și că există formațiuni cu potențial impunător organizatoric și administrativ, poate marca aceste alegeri, „pentru că partidele mari cu potențial pot lucra cu electoratul liniștit în localitățile unde au reprezentare”.

El mai spune că există temei ca partidele politice să reflecteze asupra potențialului organizatoric al partidelor exprimat în cifre, dar și asupra potențialului administrativ pentru a pune bazele strategiilor de acțiune din 2020.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte încurajează cetățenii să urmărească competiția electorală pentru a participa la scrutin și pentru și pentru a-și exprima votul conștient și informat.

  • Polina Panainte despre participarea alegatorilor la vot in Hancesti
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE