Ultimatumul comuniştilor este o acţiune concertată cu altele de acest gen, opinie

Partidul Comuniştilor recurge la ultimele posibilităţi legale de a deturna Republica Moldova de pe drumul său european. Astfel, ultimatumul adresat preşedintelui Nicolae Timofti de a decide timp de 2 săptămâni asupra organizării unui referendum înainte de semnarea Acordului de Asociere cu UE este o acţiune concertată cu altele care au fost lansate după anunţul că Acordul va fi semnat la 27 iunie curent. De această părere este Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Victor Juc a spus pentru IPN că, după ce Partidul Comuniştilor a fost mai pasiv în ultima lună, a decis să revină în vizorul publicului printr-o nouă acţiune. Astfel, din punctul său de vedere, acest ultimatum este o acţiune asemănătoare altora care au mai apărut după anunţul când va fi semnat Acordul de Asociere. „De exemplu şi başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a cerut ca Acordul să fie semnat după alegerile parlamentare, cu speranţa că atunci se va schimba configuraţia puterii”, a menţionat  vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice.

Expertul susţine că preşedintele nu este obligat să iniţieze un referendum privind semnarea Acordului de Asociere cu UE, deoarece acesta nu reprezintă un subiect ce poate fi supus votului.

Ultimatumul comuniştilor va rămâne fără răspuns – consideră Victor Juc. Mai mult chiar, expertul spune că după ce PCRM nu va primi niciun răspuns ar putea recurge la 2 acţiuni. Prima ar fi să picheteze Preşedinţia cerând demisia preşedintelui şi ameninţând cu proteste în masă. „Dar cunoaştem deja că revoluţiile lor de catifea au suferit eşec. Nu cred că vor reuşi să scoată în stradă prea mulţi oameni”, a opinat Victor Juc.

A doua acţiune întrevăzută de expert este o nouă moţiune de cenzură împotriva actualului Guvern. Dar care, ca şi cele anterioare, nu va fi susţinută de majoritatea parlamentară, pe motiv că actuala coaliţie de guvernământ este motivată să ducă la bun sfârşit semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor s-a adresat cu o scrisoare către preşedintele ţării, Nicolae Timofti, să vină cu o iniţiativă de a organiza un referendum naţional cu privire la semnarea Acordului de Asociere. Comuniştii susţin că doar un plebiscit naţional este în drept să decidă soarta ţării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.