Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial din Republica Moldova, precum și în timpul acestuia. UE insistă pe evitarea practicilor care nu corespund angajamentelor OSCE și altor obligații și standarde internaționale privind alegerile democratice şi se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să continue să faciliteze munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și naționali”, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă, Uniunea Europeană menţionează că alegătorii moldoveni și-au demonstrat angajamentul față de democrație în ciuda contextului dificil generat de pandemia COVID-19. „Uniunea Europeană ia act privind constatările și concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR, inclusiv în ceea ce privește organizarea generală a alegerilor, lacunele juridice care au subminat eficacitatea supravegherii financiare a campaniei și soluționarea litigiilor electorale, natura competitivă a campaniei, peisajul mediatic, acuzațiile de cumpărare a voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și accesul acestora la secțiile de votare”, se arată în document.
Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituțiilor democratice din Republica Moldova și subliniază că respectarea dreptului tuturor alegătorilor de a-și exprima voința în alegeri credibile, incluzive și transparente este un principiu democratic fundamental care se află, de asemenea, în la baza Acordului de Asociere UE - Republica Moldova.