UE va susţine în continuare Moldova în reformarea justiţie, oficial

Uniunea Europeană va susţine în continuare Republica Moldova în promovarea reformei justiţiei. Ţara şi-a asumat angajamente ferme, iar cu cât se va apropia de normele şi standardele europene, cu atât mai mult UE va sprijini Guvernul, a declarat ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, la un club de presă organizat de către instituţie, transmite IPN.

Oficialul a spus că utilizatorii finali ai acestui sprijin sunt cetăţenii Republicii Moldova. Cetăţenii doresc să trăiască într-o societate bazată pe ordinea de drept, reguli egale pentru toţi şi predictibilitate. O justiţie corectă şi independentă este elementul-cheie pentru implementarea în practică a Acordului de Asociere cu UE, a mai spus diplomatul european, adăugând că prin semnarea acestui acord Moldova şi-a luat amenajamentul să pună în practică un proces real de transformare.

Uniunea Europeană a prevăzut pentru reforma justiţiei din Moldova aproximativ 60 de milioane de euro ca sprijin la buget şi 10 milioane euro ca asistenţă tehnică pentru implementarea strategiei. „Sunt convins că aceşti bani vor fi cheltuiţi cu precauţie şi în beneficiul cetăţenilor”, a subliniat şeful Delegaţiei UE. Prima tranşă a fost efectuată în noiembrie anul trecut. În luna mai a acestui an a avut loc o primă misiune externă de evaluare a modului în care Republica Moldova se conformează angajamentelor asumate. În cadrul unei conferinţe de presă luni, 15 septembrie, vor fi oferite mai multe detalii la acest subiect.

Prezent la clubul de presă, ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a spus că autorităţile reuşesc să păstreze un ritm bun de implementare a acţiunilor prevăzute în planul de implementare a Strategiei de reformă a justiţiei. Politice promovate aduc rezultate. Un prim pas este ridicarea imunităţii judecătorilor. Prin proiectele pe care şi le-a asumat Guvernul s-a obţinut lărgirea spectrului de infracţiuni pentru care poate fi ridicată imunitatea judecătorilor. Încep să funcţioneze instrumente importante pentru combaterea corupţiei. Este vorba despre testarea integrităţii angajaţilor în organele de drept. Deja au fost făcute publice cazuri de reţinere a  judecătorilor prinşi cu mită. Oleg Efrim se aşteaptă că în această sesiune Parlamentul va adopta un pachet de legi importante pentru reforma justiţiei, care deja a trecut de Guvern.

Managerul de proiecte în domeniul justiţiei din cadrul Delegaţiei UE în Moldova, Victoria Neaga, a menţionat că UE a acordat Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru patru proiecte de asistenţă tehnică. În luna octombrie a acestui an, vor începe trei dintre ele, beneficiari fiind Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii, Departamentul Instituţiilor Penitenciare, Oficiul Central de probaţiune şi Uniunea Executorilor Judecătoreşti. Experţii europeni vor veni în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea instituţiilor implicate în procesul de implementare a reformei justiţiei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE