Uniunea Europeană trebuie să urgenteze semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova pentru a oferi ţării mai multă susţinere politică, dar şi securitate în contextul crizei politice actuale. De această părere este europarlamentarul român Monica Macovei, invitată în platoul emisiunii „Fabrika” la postul de televiziune Publika TV, notează IPN.
Europarlamentarul a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să răspundă cu soluţii de criză, să treacă de birocraţie şi să urgenteze semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. „Semnarea Acordului de Asociere va oferi Moldovei o apropiere politică cu UE, astfel ţara va intra în spaţiul de siguranţă şi securitate al UE. Cu cât va fi redusă perioada de pericol, de pre-semnare a Acordului de Asociere, cu atât este mai bine. Trebuie să existe dialog cu Federaţia Rusă, dar în moment de criză politică trebuie să se înţeleagă că, dacă veniţi mai aproape de UE, nu se rup relaţiile cu Rusia”, a spus Monica Macovei.
Oficialul român a precizat că este posibil că Rusia ar putea recunoaşte independenţa regiunii transnistrene, iar atacurile armate din partea Moscovei nu se vor opri. Totodată este posibil ca Federaţia Rusă să vină cu forţe militare şi în alte state foste comuniste pentru a reface Uniunea Sovietică. Monica Macovei a subliniat că în Parlamentul European reprezentanţii Poloniei şi ai ţărilor Baltice au anunţat că se pregătesc de război cu Rusia, unde un procent semnificativ de cetăţeni sunt de etnie rusă.
Monica Macovei a subliniat că Uniunea Europeană nu trebuie să aştepte traducerea Acordului de Asociere cu Moldova în toate limbile oficiale ale UE şi să-l semneze cât mai urgent, ca mai apoi să fie traduse şi restul prevederilor. Monica Macovei a notat că integrarea în UE este posibilă după depunerea cererii, normal acest proces durează câţiva ani, dar în situaţie de criză procesul poate fi mai rapid. Republica Moldova ar putea deveni stat membru al Uniunii Europene cu condiţia să continue toate reformele iniţiate. Astfel, o parte dintre acestea ar putea fi amânate în contextul crizei politice actuale, dar vor trebui obligatoriu implementate pe parcurs, pentru că astfel vor fi aplicate sancţiuni din partea UE.
În aceeaşi emisiune, jurnalistul Ion Terguţă a spus că presiunile împotriva Republicii Moldova din partea Federaţiei Ruse ar putea creşte după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Primele vor fi de ordin comercial, dar pot veni şi din perspectiva problemei de securitate, prin intermediul regiunii separatiste. Jurnalistul este de părerea că Moldova ar putea fi şantajată să recunoască anexarea Crimeii la Rusia, iar în schimb va obţine asigurări că nu va fi aplicat acelaşi scenariu în cazul regiunii transnistrene. Ion Terguţă este sigur că autorităţile de la Chişinău deja au primit anumite oferte din partea Rusiei în acest sens, prin intermediul misiunilor diplomatice.
În opinia analistului politic Mihai Cernencu, Federaţia Rusă ar putea minţi guvernarea de la Chişinău prin faptul că îi poate convinge pe cei din stânga Nistrului să participe la alegerile parlamentare din acest an. Adevăratul motiv al acestei acţiuni ar fi însă aducerea la guvernare a persoanelor care ar produce o turnură de situaţie la 180 de grade şi ar apăra interesele Moscovei la Chişinău. Acesta a mai spus în emisiune că nu exclude că Rusia ar folosi o astfel de armă pentru a da jos actuala guvernare.