Proiectele Uniunii Europene promovate în ţările Parteneriatului Estic nu mai sunt singurul fel de mâncare din meniu, cum se exprimă experţii, ci au o concurenţă în ofertele Rusiei. De aceea, UE ar trebuie să fie mai agresivă în comunicare, să vorbească despre proiectele susţinute şi despre beneficiile acestora pe un termen lung. La aceste concluzii au ajuns autorii raportului „După faptă şi răsplată”, realizat în cadrul proiectului „EU-Moldova Think Tank Dialogue”.
Directorul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), Cristian Ghinea, coautor al raportului, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că UE ar trebui să-şi adapteze acţiunile la realităţile din teren, să aibă o vizibilitate mai mare, o diplomaţie mai puternică şi concentrare pe oferirea unor avantaje palpabile şi vizibile pentru populaţia din Republica Moldova. Propunerea de a liberaliza regimul de vize pentru moldoveni ar trebui acceptată până la alegerile europene din mai 2014. Potrivit Cristian Ghinea, acest lucru ar ajuta conducerea actuală din Moldova să ţină la distanţă Partidul Comuniştilor în următoarele alegeri parlamentare, în condiţiile în care această formaţiune optează pentru aderarea ţării la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Autorii raportului sunt de părere că UE nu a comunicat destul nici despre potenţialul creării unei zone de comerţ liber cu Moldova. După instituirea comerţului liber, PIB-ul Republicii Moldova va creşte cu 5,4%, salariile cu 4,8%, iar preţurile vor scădea cu 1,3%. Şi acestea nu sunt decât estimările pesimiste. Până acum însă dezbaterea publică la acest subiect a fost dominată de scenariile catastrofale avansate de tabăra forţelor anti-UE. De asemenea, autorii raportului îndeamnă UE să sprijine tehnocraţii pro-europeni din guvernarea Republicii Moldova în defavoarea oligarhilor. Cristian Ghinea a subliniat că negocierile cu UE sunt duse de către un grup mic de tehnocraţi din ministere, dar care trebuie mai apoi să plătească pentru oalele sparte de către oligarhii de la putere. UE nu ar trebui să accepte aranjamentele politice de a submina anumite instituţii, trebuie să folosească influenţa sa pentru a le spune clar acestor politicieni ce este şi ce nu este permis.
Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, coautor al raportului, a comunicat că, deşi în raport se conţin mai multe recomandări pentru UE, autorităţile din Moldova pot trage şi ele unele învăţăminte. Victor Chirilă este convins că, dacă Moldova îndeplineşte toate condiţionalităţile, atunci în 2014 va obţine regim liberalizat de vize cu UE. Însă o nouă „Vânătoare Domnească”, din punctul său de vedere, va pune în pericol stabilitatea ţării. Directorul APE s-a referit la cazul tragic de acum aproape un an, când la o vânătoare în Rezervaţia Pădurea Domnească, la care au participat mai mulţi demnitari de stat, a fost rănit mortal un om. Acest caz a dus la destabilizarea relaţiilor în alianţa de guvernare.
Proiectul „EU-Moldova Think Tank Dialogue” este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al României, prin Unitatea Asistenţă pentru Dezvoltare, în cooperare cu UNDP Bratislava Regional Centre. Primul raport urmează să fie prezentat miercuri, 11 decembrie, la Bruxelles. Acesta a fost realizat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE), European Policy Centre (EPC) şi Asociaţia pentru Politică Externă (APE).