UE susţine gestionarea migraţiei în Moldova

Peste 70 de activităţi au fost susţinute de către UE în Republica Moldova pentru consolidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei, în cadrul unui proiect implementat de către Serviciul Public Suedez de Angajare. Proiectul s-a desfăşurat timp de doi ani şi jumătate, având buget de 2 milioane de euro, transmite IPN.

La conferinţa de încheiere a proiectului, şeful secţiei Operaţiuni a Delegaţiei UE în Moldova, Aneil Singh, a menţionat că proiectul este parte a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova, lansat în anul 2008, prin care au fost susţinute mai mult de 85 de proiecte, printre care şi proiectul „Consolidarea capacităţilor de gestionare a migraţiei în Republica Moldova”.

Directorul proiectului, Per Lindberg, a menţionat că obiectivul general a fost promovarea migraţiei legale între UE şi Moldova. Acţiunile cheie au vizat furnizarea informaţiei despre procedurile şi oportunităţile migraţiei legale, riscurile migraţiei ilegale şi posibilităţile de muncă şi şedere legală în UE.

Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, a spus că pentru Republica Moldova este foarte important să formuleze politici în domeniul muncii şi migraţiei, având o diasporă atât de mare şi totodată o insuficienţă de forţă de muncă acasă. „Aceste provocări au nevoie de o atenţie continuă din partea Guvernului”, a spus diplomata.

Beneficiarii proiectului au fost migranţii şi instituţiile statului. Printre activităţile realizate  este elaborarea unui ghid privind lansarea afacerilor, elaborarea Legii cu privire la ocuparea forţei de muncă, care va asigura o funcţionare mai bună a pieţei muncii. Lansarea unui nou Clasificator al Ocupaţiilor al Republica Moldova, este o altă acţiune realizată în cadrul  proiectului. Documentul a substituit clasificatorul vechi, care nu corespundea necesităţilor pieţei muncii. Pe parcursul proiectului s-au desfăşurat şi două campanii de informare privind traiul şi munca legală în ţările UE.

De asemenea, a fost lansat portalul pentru membrii diasporei – www.din.md. A fost lansat şi portalul pentru târgurile electronice a locurilor de muncă – www.e-angajare.md; Portalul pentru stagieri – www.stagii.gov.md.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.