Peste 600 de familii vor beneficia de rambursarea parţială a cheltuielilor la cumpărarea de cazane pe biomasă, cu sprijinul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. Dosarele pot fi depuse deja, iar acordarea banilor se va face după principiul: „primul venit – primul servit”, transmite IPN
Nicolae Zaharia, specialist în cadrul proiectului, a precizat că gospodăriile casnice din sate şi orăşele mici vor putea cumpăra cazane de ardere a peletelor, brichetelor sau cazane mixte, iar din fonduri europene vor fi rambursate 30% din costuri. Nu pot aplica la program cei ale căror locuinţe se află în aria de acoperire a unui furnizor de încălzire centralizată.
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, a comunicat, la evenimentul de lansare, că Uniunea Europeană acordă 640 de mii de euro în cadrul programului. „Programul va impulsiona dezvoltarea unei noi pieţe create în Republica Moldova, cea de producere a combustibilului din biomasă, dar şi a tehnologiilor pe bază de biomasă”, a spus ambasadorul.
„Prin lansarea acestui program creăm un lanţ întreg de oportunităţi, se dezvoltă sectorul naţional de producere şi asamblare a cazanelor, dar şi cel de producere a combustibilului din biomasă, se lansează afaceri şi se creează locuri de muncă”, a remarcat Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova.
Până în prezent 9 companii au fost acreditate de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică să ofere cazane pentru gospodării casnice în cadrul programului. Valoarea maximă rambursată din fondurile programului este de 1000 de euro per cazan instalat.