UE organizează misiuni de evaluare ale instituţiilor statului de drept din Moldova

În contextul unei cereri survenite din partea Parlamentului şi a Guvernului Republicii Moldova, Uniunea Europeană anunţă organizarea unui exerciţiu de evaluare a mai multor instituţii de drept din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă remis de Delegaţia UE la Chişinău se menţionează că scopul acestui exerciţiu este evaluarea de către experţii europeni, care vin de la instituţii similare, a instituţiilor din Republica Moldova, pe care aceştia le vor vizita pentru ca mai apoi să le ofere şi recomandări, transmite IPN.

Printre instituţii se numără Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională pentru Integritate, Curtea Constituţională, Procuratura Generală, Institutul Naţional de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiţie, Ministerul Justiţiei şi Oficiul avocatului poporului.

Primele misiuni vor începe în data de 30 noiembrie. În evaluare vor fi implicaţi 15 experţi. Ca parte al acestui exerciţiu, unul dintre experţii care vizitează instituţiile din Republica Moldova va fi Laura Codruţa Kövesi, procuror general în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România. Ea va efectua o misiune de evaluarea a CNA şi a CNI.

Scopul final al acestui exerciţiu este de a oferi sfaturi şi recomandări privind structura şi activităţile instituţiilor cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă al sectorului justiţie, sistemul anti-spălare de bani şi sistemul anti-corupţie. Perioada estimată de finalizare a exerciţiului este sfârşitul lunii martie 2016, iar recomandările cheie vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice.

Acest exerciţiu este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autorităţile din Moldova. TAIEX  reprezintă instrumentul de schimb de informaţii şi asistenţă tehnică al Uniunii Europene. TAIEX oferă susţinere autorităţilor publice în aproximarea şi aplicarea legislaţiei UE, precum şi în facilitarea schimbului UE de bune practici.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.