Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova au lansat un proiect de asistenţă tehnică pentru a susţine edificarea unui sistem judecătoresc independent şi transparent. Proiectul conţine patru componente de bază, va fi implementat în următorii trei ani şi este parte a unui program de asistenţă tehnică de 10 milioane de euro, transmite IPN.
Ministrul justiţiei Oleg Efrim a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul vine să susţină reforma guvernului din domeniul justiţiei. Unul din scopurile principale ale acestuia va fi oferirea asistenţei tehnice tuturor instituţiilor din domeniul justiţiei implicate în procesul de reformare. Un alt aspect va ţine de consolidarea capacităţilor Mecanismului de Coordonare şi Monitorizare.
Prim-ministrul Iurie Leancă a spus că asistenţa acordată de către Uniunea Europeană reprezintă un sprijin considerabil în dezvoltarea Republicii Moldova. „Sunt convins că vom avea o justiţie echitabilă în urma aplicării acestui proiect. A venit timpul să trecem de la etapa de constatare a problemei, la cea de soluţionare a acesteia. Nu suntem primul stat post-sovietic care luptă împotriva corupţiei în sistemul judiciar, însă Moldova nu poate să-şi permită luxul de a amâna la nesfârşit această problemă”, a subliniat premierul.
Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a remarcat că reforma justiţiei va influenţa direct relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. „Protecţia şi promovarea statului de drept, a drepturilor omului şi a democraţiei sunt esenţiale pentru stabilitate, o justiţie corectă şi asigurarea oportunităţilor egale pentru toţi cetăţenii. Sperăm că proiectul lansat astăzi va contribui la obţinerea unui dintre cele mai importante obiective pe calea dezvoltării – crearea unei justiţii corecte şi egale pentru toţi”, a subliniat Dirk Schuebel.
Proiectul „Suport în coordonarea reformei în domeniul justiţiei în Republica Moldova” are perioada de implementare 2013-2015 şi dispune de un buget total de 2,2 milioane de euro. Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeană şi este implementat de Altair Acesore (Spania), în consorţiu cu ICON-INSTITUTE Consulting Group (Germania), Fundaţia Germană pentru cooperare Juridică Internaţională (IRZ) şi Institutul de Reforme Penale a Republicii Moldova (IRP).