UE nu mai poate ezita – Moldova are nevoie de o perspectivă europeană clară. Op-Ed de Iulian Groza

Moldova are astăzi o societate civilă mai vibrantă, iar scenă politică devine mai matură și pluralistă. Oferirea statutului de țară candidată UE va accelera viteza de acțiune a Guvernului pe dimensiunea luptei împotriva corupției, reformarea sistemului justiției și combaterea sărăciei. Sperăm că angajamentul nostru puternic și demonstrat față de prosperitatea și securitatea europeană va fi răsplătit cu o perspectivă clară privind aderarea la UE...”
---


Cu câțiva ani în urmă, la Bruxelles, în timp ce negociam ceea ce avea să devină Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE, i-am invitat pe colegii mei de atunci din UE să nu aștepte izbucnirea unui război înainte de a oferi regiunii noastre un semnal clar privind aderarea la UE.

Asta s-a întâmplat înainte de 2014 și, din păcate, ezitarea ulterioară din partea Europei nu a trecut neobservată de Vladimir Putin, care de atunci a lansat deja două războaie neprovocate împotriva Ucrainei vecine.

Săptămâna aceasta, liderii UE au șansa de a susține recomandarea oficială a Comisiei Europene și de a demara fără întârziere procesul de aderare al Republicii Moldova.

Invazia rusă în Ucraina s-a auzit pe străzile Chișinăului și, în lunile următoare, aproape o jumătate de milion de refugiați au tranzitat țara noastră.

Aproximativ o sută de mii de ucraineni au rămas, sprijinul lor fiind asigurat în urma unei colaborări concertate a statului, a societății civile și a cetățenilor obișnuiți, dintre care mulți au găzduit refugiații în propriile case modeste. Un efort impresionant pentru o țară mică cu resurse puține, dar apreciat la nivel internațional.

Pe lângă această situație umanitară fără precedent, Moldova se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi: creșterea inflației, perturbarea comerțului, campanii de propagandă rusești în curs de desfășurare și chiar provocări care să încerce reaprinderea conflictului în regiunea separatistă transnistreană.

Confirmarea candidaturii Republicii Moldova la UE și conturarea unei politici solide de integrare europeană nu numai că ar trimite un semnal puternic împotriva încercărilor de destabilizare ale Rusiei, dar ar întări unitatea cetățenilor din țară, dornici de schimbare.

Aspirațiile europene pornesc de la „firul ierbii” în Republica Moldova, fiind susținute de majoritatea cetățenilor noștri. După cele mai recente alegeri parlamentare, moldovenii au instalat un guvern pro-UE, pro-reformă, înlăturând-l pe fostul președinte pro-rus Igor Dodon.

Ca semnal al confirmării dezideratului țării față de dreptate și statul de drept, Dodon este acum anchetat pentru corupție. Alți cleptocrați sunt pe fugă, iar averile lor obținute fraudulos sunt pe cale de a fi returnate statului.

Moldova nu se așteaptă ca parcursul european să fie ușor. Se cunoaște bine că procesul de aderare la UE necesită timp și nu pot exista scurtături. Totuși, este esențial ca societatea moldovenească să obțină în sfârșit o perspectivă clară pentru vectorul european al țării, în special în aceste vremuri geopolitice volatile.

În unele capitalele europene mai există dintre cei care se tem că acordarea statutului de candidat ar putea provoca Kremlinul. Însă este evident deja, privind crimele de război comise astăzi în Ucraina, că Putin nu are nevoie de nicio provocare pentru a crea turbulențe.

Dacă Ucraina nu ar fi luptat atât de vitejește, așa cum continuă și astăzi, Kievul ar fi căzut, iar Republica Moldova ar fi fost următoarea în linia de tragere.

Republica Moldova înțelege prea bine agresiunea Rusiei – 12% din teritoriul țării este ocupat de forțele rusești din anii ’90. Recentele explozii misterioase din Transnistria, comise aproape sigur sub controlul agenților ruși, au fost menite să testeze hotărârea măsurilor timide de consolidare a încrederii între Chișinău și Tiraspol. Dar acest conflict înghețat nu are origine interetnică, fiind un conflict artificial stârnit de Moscova pentru a submina suveranitatea Moldovei. În ciuda aspirațiilor sale de independență, 70% din comerțul regiunii transnistrene este orientat spre piața europeană, iar elitele locale de acolo încep să dea dovadă de o anumită doză de reziliență față de presiunea Kremlinului. Acest lucru arată valoarea pe care o aduce integrarea europeană pentru consolidarea păcii.

Este deja bine cunoscut că Moldova devine tot mai ancorată în UE. Două treimi din comerțul țării este orientat către UE, iar astăzi, din cauza blocadei rusești a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Republica Moldova oferă rute alternative de tranzit pentru exporturile Ucrainei prin România. Chișinăul s-a mobilizat pentru a-și reduce dependența energetică de Rusia prin cumpărarea de gaze din Europa și integrarea în rețeaua electrică a blocului comunitar. Moldova își consolidează securitatea la frontieră cu Ucraina datorită sprijinul Frontex. În plus, sute de mii de cetățeni moldoveni trăiesc, muncesc și studiază deja în UE, promovând legături economice, sociale și culturale neprețuite.

La 3 martie 2022, la o săptămână după invazia rusă în Ucraina, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la UE. În ciuda faptului că s-a confruntat cu numeroase crize, Republica Moldova s-a angajat într-un efort național al guvernului, societății civile, mediului de afaceri și diasporei de a răspunde la chestionarul cu peste 2.000 de întrebări trimis de Comisia Europeană pentru a evalua gradul de convergență cu criteriile și legislația UE. Până la 12 mai, chestionarele au fost completate. O astfel de eficiență este o dovadă în plus a angajamentului Republicii Moldova față de reforme, dezvoltare și prosperitate, pe care le-ar aduce statutul de țară candidată și eventuala aderare la UE în viitor.

Moldova are astăzi o societate civilă mai vibrantă, iar scenă politică devine mai matură și pluralistă. Oferirea statutului de țară candidată UE va accelera viteza luptei anticorupție a Guvernului, reformarea sistemului justiției și combaterea sărăciei. Țara a fost ținută ostatică de cleptocrați și diviziuni geopolitice sponsorizate de Moscova. Acum direcția devine clară. Republica Moldova nu caută niciun tratament special și așteaptă să fie apreciată pe bază de merit. Din fericire, țara și-a demonstrat deja voința politică de a avansa pe calea reformelor.

Ambiguitatea strategică față de vecinii prietenoși ai UE nu a descurajat ambițiile imperiale ale Kremlinului. Sperăm că angajamentul nostru puternic și demonstrat față de prosperitatea și securitatea europeană va fi răsplătit cu o perspectivă clară privind aderarea la UE.
---

Iulian Groza este directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene și fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.
---

Acest Op-Ed este pregătit în cadrul proiectului "Noi și Europa - Analiza relațiilor moldo-europene prin intermediul produselor media analitice și inovative", implementat de IPRE în parteneriat cu IPN, Radio Chișinău, Zugo.md, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în acest Op-Ed aparțin autorului. Articolul a fost publicat și de Euronews pe 22 iunie 2022.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE