UE este gata să fie generoasă în finanţarea reunificării Moldovei
„Vom trebui fim foarte generoşi atunci când va veni vorba despre finanţarea reunificării Republicii Moldova, astfel încât să obţinem un succes solid şi să ridicăm întreaga ţară din sărăcie”, a declarat Kalman Mizsei, reprezentant special al Uniunii Europene, solicitat de Info-Prim Neo să se pronunţe asupra perspectivelor soluţionării conflictului transnistrean în contextul problemelor abordate la recentul Summit OSCE, desfăşurat la Astana, Kazahstan {(vezi interviul aici)}.
Referindu-se la componenta internaţională a procesului de soluţionare, Kalman Mizsei a spus că se mizează pe faptul că între Federaţia Rusă, Ucraina şi Uniunea Europeană continuă să existe un spaţiu solid de interese comune. În aceste condiţii, „o reglementare echilibrată va oferi un statut puternic Transnistriei în cadrul Republicii Moldova. După părerea mea, el va îndatora actorii formatului 5+2 să contribuie la implementarea şi supravegherea eventualului acord, pentru că statul de drept mai rămâne a fi un proiect în dezvoltare în Republica Moldova – aici integrarea europeană serveşte drept un fel de garanţie. Dar sunt sigur că vom trebui să colaborăm strâns cu colegii noştri ruşi şi ucraineni, precum şi cu americanii, pentru a linişti temerile tuturora, inclusiv ale transnistrenilor, în faza de implementare. Vom trebui de asemenea să fim foarte generoşi atunci când va veni vorba despre finanţarea reunificării ţării, astfel încât să obţinem un succes solid şi să ridicăm întreaga ţară din sărăcie. Acordul va trebui totodată să prevadă înlocuirea formatului actual de menţinere a păcii cu o misiune civilă care să monitorizeze şi să contribuie la apropierea ambelor maluri ale Nistrului”, a spus oficialul european.
Kalman Mizsei consideră că sunt două lucruri importante de făcut şi pe plan intern: amplificarea măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi o mai bună structură organizaţională de gestionare a procesului de reglementare de către autorităţile moldoveneşti.
„Anul viitor măsurile de consolidare a încrederii vor trebui să devină sistematice şi solide. Toate grupurile de lucru în domeniul consolidării încrederii vor trebui să lucreze eficient. Aceasta a fost o prioritate a guvernului şi va trebui să rămână în continuare aşa. De aceea, asta trebuie să fie şi o prioritate pentru toate grupurile de lucru. Ele vor trebui să vină cu rezultate reale pentru toţi locuitorii, inclusiv cei de pe malul stâng. Procesul a avut un start modest până acum. Moldova trebuie să se organizeze şi mai bine. A fost o decizie bună ca un vicepremier să devină negociatorul principal, dar acesta trebuie să fie abilitat corespunzător, ceea ce nu putem atesta la moment. Această persoană va trebui să aibă autoritatea să conlucreze strâns cu ministerele relevante şi să contribuie la implementarea politicilor guvernului în ceea ce priveşte conflictul transnistrean. La moment nu putem vorbi despre asta, or acest rol trebuie să fie instituţionalizat. Opoziţia a criticat faptul că, odată cu instituirea funcţiei de viceprim-ministru, Ministerul ca atare a fost dizolvat. Trebuie să spun că sunt de acord cu această critică; cea mai bună soluţie ar fi restabilirea Ministerului şi păstrarea titlului de vicepremier”, a precizat reprezentantul special al UE la Chişinău.
Potrivit lui, şi în alte ministere trebuie introduse obligaţii la nivel destul de înalt în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a încrederii, proiectele de reintegrare, procesul de reglementare. „Uniunea Europeană trimite mulţi consultanţi de nivel înalt, însă Biroul de Reintegrare nu beneficiază de niciunul; această greşeală trebuie remediată. Şi componenta politică, şi cea de elaborare a proiectelor are nevoie de consultanţi şi necesită o importantă suplimentare a numărului de angajaţi. La moment Biroul activează cu un număr infim de mic de oameni – acest lucru trebuie să se schimbe. Toate acestea sunt chestiuni importante dacă vrem să obţinem rezultate reale în 2011 şi în anii care vor urma”, a declarat pentru Info-Prim Neo Kalman Mizsei, reprezentant special al UE pentru Republica Moldova..