UE decide sancțiuni economice ample și individuale împotriva lui Putin și Lavrov

„Președintele Putin și guvernul său au început un război împotriva unei țări vecine independente și suverane. Comportamentul conducerii ruse constituie o amenințare majoră la adresa păcii și securității internaționale. Astăzi, răspundem cu cele mai puternice măsuri restrictive posibile. Uniunea Europeană este unită în hotărârea sa, împreună cu partenerii și aliații internaționali, de a apăra ordinea păcii, dreptul internațional și sistemul bazat pe reguli”. Este declarația lui Josep Borrell, înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate UE, citată într-un comunicat de presă al Consiliului European cu privire la impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei,  pentru „a răspunde agresiunii militare neprovocate și nejustificate efectuate de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, transmite IPN.

Este vorba despre sancțiuni personale împotriva președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și a ministrului rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. Pachetul include „măsuri restrictive asupra membrilor Consiliului Național de Securitate al Federației Ruse care au susținut recunoașterea imediată de către Rusia ca entități independente a celor două zone în afara controlului guvernamental Donețk și Lugansk din Ucraina”. „Sancțiunile vor fi extinse și asupra membrilor Dumei de Stat a Rusiei care au ratificat decizia guvernamentală a Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă dintre Federația Rusă și cele două entități”, precizează sursa citată. Sancțiunile UE vizează și persoanele din Belarus care au facilitat agresiunea militară rusă.

Pachetul a extins și mai mult restricțiile financiare existente, reducând astfel accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital. De asemenea, interzice listarea și furnizarea de servicii în legătură cu acțiunile entităților de stat ruse pe platforme de tranzacționare ale UE. Au mai fost introduce noi măsuri care limitează semnificativ afluxurile financiare din Rusia către UE, prin interzicerea acceptării depozitelor care depășesc anumite valori de la cetățeni sau rezidenți ruși, deținerea conturilor clienților ruși de către Depozitarii Centrali de Valori Mobiliare din UE, precum și vânzarea de titluri de valoare denominate în euro către clienți ruși.

Sancțiunile vor viza „70% din piața bancară rusă și companii cheie de stat, inclusiv din domeniul apărării. Acestea vor crește costurile de împrumut ale Rusiei, vor crește inflația și vor eroda treptat baza industrială a Rusiei. În plus, sunt luate măsuri pentru a preveni ca averea elitei ruse să fie ascunsă în paradisuri sigure din Europa”, precizează sursa citată.

UE interzice vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul către Rusia de bunuri și tehnologii specifice în rafinarea petrolului și va introduce restricții privind furnizarea de servicii conexe. „Prin introducerea unei astfel de interdicții de export, UE intenționează să lovească sectorul petrolier rus și să facă imposibilă modernizarea rafinăriilor de petrol”, se arată în comunicatul de presă al CE.

UE a mai introdus o interdicție de export care acoperă mărfuri și tehnologii în industria aviației și spațială, precum și o interdicție privind furnizarea de servicii de asigurare și reasigurare și întreținere legate de aceste bunuri și tehnologii, precum și furnizarea de asistență tehnică și financiară aferentă. „Această interdicție privind vânzarea tuturor aeronavelor, pieselor de schimb și echipamentelor către companiile aeriene ruse va degrada unul dintre sectoarele cheie ale economiei Rusiei și conectivitatea țării, deoarece trei sferturi din flota aeriană comercială actuală a Rusiei au fost construite în UE, SUA și Canada”, precizează sursa citată.

UE a impus restricții suplimentare la exporturile de bunuri și tehnologie cu dublă utilizare, precum și restricții la exporturile de anumite bunuri și tehnologii care ar putea contribui la îmbunătățirea tehnologică a Rusiei în sectorul său de apărare și securitate.

Nu în ultimul rând, diplomații, alți oficiali ruși și oamenii de afaceri nu vor mai putea beneficia de dispozițiile de facilitare a vizelor, care permit accesul privilegiat în UE. Această decizie nu va afecta cetățenii ruși obișnuiți.

„Uniunea Europeană condamnă în cei mai fermi termeni posibili agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și implicarea Belarusului în această agresiune. Uniunea Europeană cere ca Rusia să înceteze imediat acțiunile sale militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, menționează sursa citată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.