Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, consideră că acţiunile de instalare a 6 puncte migraţionale pe Nistru au fost corecte, iar acestea vor asigura controlul fluxului migraţional printr-un segment necontrolat în totalitate de autorităţile de la Chişinău, transmite IPN.
Oficialul european a declarat că autorităţile constituţionale au reuşit să acţioneze astfel încât să asigure mai multe obiective – controlul fluxului de migranţi la frontiera moldo-ucraineană prin segmentul transnistrean şi să împiedice crearea unei graniţe artificiale în mijlocul ţării.
Controlul fluxului migraţional pe Nistru este o cerinţă a Uniunii Europene pentru a acorda regim liberalizat de vize moldovenilor. Pirkka Tapiola a menţionat că nu poate prognoza când Moldova va obţine regim liberalizat de vize cu UE, dar în noiembrie este aşteptat un nou raport privind implementarea fazei a doua pentru regimul de vize după vizita directorului general al Directoratului pentru Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi, la Chişinău şi Tiraspol.
Şeful Delegaţiei UE a comunicat jurnaliştilor că a avut o întrevedere cu liderul de la Tiraspol pe care o consideră productivă şi este de părere că administraţia transnistreană înţelege că paşii întreprinşi au o direcţie corectă.
Pirkka Tapiola a menţionat că Acordul de Asociere cu UE este prevăzut să aibă putere asupra întreg teritoriului Republicii Moldova, inclusiv în raioanele din stânga Nistrului. De asemenea, oficialul a menţionat că UE oferă asistenţă mare pentru a încuraja apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului.