UE cere președintelui rus Vladimir Putin să înceteze imediat operațiunile militare

Uniunea Europeană condamnă ferm invadarea neprovocată a Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse și implicarea Belarusului în agresiunea împotriva Ucrainei și îi solicită să își respecte obligațiile internaționale. UE cere președintelui rus Vladimir Putin să înceteze imediat operațiunile militare rusești și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest act de agresiune și pentru toate distrugerile și pierderile de vieți pe care le va provoca. Va fi trasă la răspundere pentru acțiunile sale”, se arată în Declarația înaltului reprezentant Josep Borrell, în numele Uniunii Europene „cu privire la invadarea Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse”.

Atacul militar al Rusiei împotriva Ucrainei – un stat independent și suveran – este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor de bază pe care se construiește ordinea internațională bazată pe reguli, se arată în Declarație. UE împreună cu partenerii transatlantici și cei cu opinii similare au fost uniți pentru a obține o soluție diplomatică la criza de securitate cauzată de Rusia, dar ea nu a făcut reciproc aceste eforturi și a optat unilateral pentru o escaladare gravă și premeditată, precizează sursa citată.

Răspunsul UE pentru Rusia va include măsuri restrictive atât sectoriale, cât și individuale, coordonate cu partenerii transatlantici ai UE și cu cei ce împărtășesc aceleași opinii.

UE solicită comunității internaționale să ceară Rusiei încetarea imediată a agresiunii, care pune în pericol pacea și securitatea internațională la scară globală. „Facem apel la Rusia să respecte pe deplin dreptul internațional umanitar și să asigure acces și asistență umanitară sigură și nestingherită tuturor celor care au nevoie. De asemenea, solicităm Rusiei să asigure securitatea Misiunii speciale de monitorizare a OSCE”, se arată în Declarație.

UE își reiterează sprijinul și angajamentul față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, dar și angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană. UE își reiterează, de asemenea, sprijinul ferm și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.