UE aşteaptă aprobarea legii privind finanţarea partidelor din Moldova, Pirkka Tapiola

Uniunea Europeană aşteaptă din partea Republicii Moldova o lege privind finanţarea partidelor politice, care să prevadă modalitatea de acordare a suportul financiar din bugetul de stat a partidelor politice. Potrivit sefului Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, actuala guvernare susţine că în buget nu există bani pentru finanţarea partidelor politice, dar, în asemenea condiţii, este necesară cel puţin o creştere a gradului de transparenţă şi democraţie pe interiorul acestora, transmite IPN.

Pirkka Tapiola a menţionat în cadrul unui forum de discuţii privind integrarea europeană a Republicii Moldova că nu este suficientă democraţia la urnele de vot pentru asigurarea proceselor democratice. Potrivit lui, este periculoasă lipsa de sustenabilitate a partidelor politice, deoarece acestea riscă să se prăbuşească în momentul în care pleacă liderii.

„Este nevoie să existe organe colegiale în interiorul partidului, să fie partide bazate pe programe şi democraţie internă, iar persoanele să ajungă pe listele de partid în urma exerciţiului democratic. Trebuie să existe proceduri de reînnoire a partidelor pe interior şi nu este vorba doar de finanţarea partidelor, ci de o transformare multilaterală. Societatea care funcţionează de sus în jos nu este bazată pe democraţie.  ea vine dintr-un imperiu care nu funcţionează pe baza contractului social, ci este bazat pe un partid şi elita care are privilegii şi avantaje”, a spus ambasadorul.

Pirkka Tapiola a precizat că statul trebuie să permită implicarea tuturor în actul de guvernare. Cel mai bun lucru pe care poate să-l facă în acest scop este să adopte o lege privind finanţarea partidelor politice. „Moldova este ce care trebuie să-şi asume angajamentul pentru aceste reforme, deoarece Uniunea Europeană nu poate să schimbe modul de funcţionare a partidelor politice, putem doar să spunem din experienţa noastră cum trebuie ele să funcţioneze. Realizarea acestor reforme va fi cea mai mare condiţionalitate înaintată de UE şi va duce la dezvoltarea unei societăţi democratice în centrul căreia se va afla cetăţeanul”, a concluzionat Pirkka Tapiola.

Prima conferinţă anuală a Forului de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova a fost organizată de către Asociaţia Pentru Politică Externă şi Fundaţia germană Friedrich Ebert, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.