UE are sansa de a trecela o abordare ingenioasa de tip„helicopter money, prin punerea in aplicare a propunerilor proiectului ECIPES27. Aceasta propunealocarea sprijinului financiar UE direct de la Comisia Europeană, prin folosirea semnătuii electronice, diferitelor categorii de beneficiari: până la cca 17% din cetățenii europeni, pentru a face economii în gospodarii prin practici ecologice, în timp ce jumătate din municipalitățile din UE vor putea să implementeze eco- proiecte inteligente , iar aproximativ un milion de tineri (18-25 ani) ar putea lansa start-up-uri eco.
Prin utilizarea și reînnoirea electrocasnicelor eficiente energetic in țările UE, practic se va stimula producția acestora astfel contribuidu-se la consolidarea independenței strategice a industriilor din UE; efectele imediat resimtite, carevigorarea consumului, păstrarea și crearea de noi locuri de muncă, vor deveni un element important al economiei circulare la nivelul UE.
Prin finantarea tinerilor, programul Start-Up EU Youth ar genera un numar de cel putin1 mln eco-start-up-uri, cu potetial dea crea circa 2,5 mln locuri de muncă, reducând astfel șomajul în rândul tinerilor in UE și totodata crescand participarea acestoraîn dezvoltare locala, in rezolvarea problemelor sociale și in construirea de viitor mai verde și mai durabil.
Pactul Ecologic european este un obiectiv major al UE,cauzat de schimbările climatice care afectează viața tuturor europenilor și nu numai. UE își reafirmapoziția de lider asumându-și riscuri și costuri, prin stabilirea de standarde de talie mondială. Marea provocare în procesul de ecologizare este implicarea participativa a societății părțile cheie implicate trebuind să devină mai responsabile. Tranziția digitală și ecologică creează cadrul necesar dezvoltării pe termen lung a unei societăți responsabile, care va asigura pentru generațiile următoare un mediu prietenos pentru o viață sănătoasă. Acesta este și obiectivul noii inițiative Bauhaus lansată recent de Comisia Europeană - de a aduce PactulEcologic European în spațiul fizic al cetățenilor. Noi afirmam cu convingere ca acest obiectiv poate fi atins prin utilizarea Programului ECIPES adoptat pentru toate cele 27 de state membre- ECIPES27.
Elementele-cheie ale propunerii ECIPES27 (Coeziune Europeană prin Programe de susținere pentruCetățeni, Municipalități și Tineri) de elaborare și implementare a unui program-pilot de ajutor nemijlocit din partea Comisiei prin semnătură electronică directă:
1. circa 35 de milioane de familii (17 % din populația UE) ar dori să își înlocuiască aparatele electrice si electronice casnice(frigidere, mașini de spălat rufe, televizoare) cu articole A+++ pentru a face economii cu onsumul de energie. Este vizata acordarea uneisubvenții unice, de 200 EUR/familie, cu condiția reciclariiaparatelore uzate.
2. 45 000 de localități (50 % din totalul localităților din UE) ar urma să desfășoare proiecte UE inteligente bazate pe transferul celor mai bune practici, utilizând granturi în valoare de 50 000 EUR.
3. Un milion de tineri(18-25 ani) ar avea posibilitatea de a lansa o companie ecologică utilizând un grant UE în valoare de 15 000 EUR pentru domeniul serviciilor sau de 25 000 EUR pentru domeniul producție.
Toate aceste inițiative se aliniază la obiectivele UE legate de economia circulară, tranziția ecologică și tranziția digitală. Comisia Europeană poate să lanseze un grup de lucru pentru dezvoltarea acestui program, la care să participe reprezentanti ai Parlamentului, ComitetuluiRegiunilor, ai asociațiilor de antreprenori , alaturi deautorii conceptului ECIPES27.
ECIPES27 ar putea crea liantul trasnpunerii in realitate, între Pactul Ecologic European și spațiile geografice si fiziceîn care cetatenii se desfasoara, exact cum anunta pentru 2023si noua inițiativa Bauhaus.Având în vedere avantajul existentei deja a conceptului ECIPES, care a fost deja elaborat, putem intelege de ceECIPES27 poate fi o inițiativă emblematică în domeniul coeziunii UE, daca se pune in aplicare in timp util, inainte de 2023.
ECIPES27 este un instrument de alocare financiara si de management de proiect propus de Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP Moldova) direct spre administrare si control Comisiei Europene, ca măsură de recuperare temporară, pentru a ajuta la depășirea efectelor economice și sociale imediate provocate de pandemia coronavirusului. Astfel, Comisia Europeană, în calitate de lider afirmat, oferă acces la cele mai bune practici tuturor celor care pot reproduce aceleași practici „verzi” și digitale, cu efect inovativ de economie circulară la nivelurile naționale. Cetățenii UE, primarii și tinerii, prin ECIPES27, vor avea posibilitatea de a aplica direct la Comisia Europeană, obținând sprijin pentru proiecte cu componenta ecologica specifica.
Acum, mai mult decât oricând prin implementarea Programului ECIPES 27, cetățenii UE, primarii și tinerii antreprenori în calitate de beneficiari direcți, vor resimți la ei în localitate, afacere și în casa propria casă poziția fermă a Uniunii Europene de a fi alături de ei în aplicarea eficientă a Pactului Ecologic European asigurând veritabila tranziția digitală și ecologică în tot blocul comunitar simultan.
_______
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.