UE a transferat prima tranşă de 15 milioane de euro pentru reforma în sectorul justiţiei

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova prima tranşă de 15 milioane de euro din sprijinul bugetar total de 60 de milioane, pentru continuarea reformelor în sectorul justiţiei, conform Acordului de finanţare semnat la 14 iunie curent la Bruxelles, transmite IPN.

„Procesul de reformare a sectorului justiţiei decurge conform termenelor pe care i-am planificat. Este o adevărată provocare, dar implementarea iniţiativelor pe care le elaborăm şi le promovăm, cu siguranţă, vor schimba percepţia cetăţenilor despre funcţionarea sistemului justiţiei”, a declarat Oleg Efrim, ministru al justiţiei.

Sprijinul bugetar din partea Uniunii Europene se datorează faptului că Republica Moldova este consecventă în implementarea Strategiei de Reformă în Sectorul Justiţiei şi, în mod special, prin realizarea mai multor activităţi semnificative.

Până acum a fost adoptată Strategia de reformă a sectorului justiţiei 2011-2016 şi Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia. De asemenea, a fost creat Mecanismul de coordonare şi monitorizare a implementării strategiei, au fost adoptate actele normative necesare implementării Legii cu privire la asigurarea egalităţii, inclusiv prin crearea Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării. S-a asigurat reformarea sistemului judiciar,  prin crearea poziţiilor de administratori ai instanţelor şi asistenţi judiciari, îmbunătăţirea sistemului de evaluare a performanţelor judecătorilor etc.

„Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul necesar pentru ca reformele începute să fie implementate cu respectarea deplină a valorilor şi standardelor europene, iar aceasta va asigura consolidarea democraţiei şi instituţiilor de drept, va intensifica lupta cu corupţia în sistemul judiciar, va asigura respectarea drepturilor omului şi a bunei guvernări”, a menţionat  ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pentru ca Republica Moldova să beneficieze în continuare de sprijinul bugetar din partea UE este nevoie ca în următorul an să respecte mai multe condiţionalităţi legate de reformarea sistemului judiciar. Celelalte 3 tranşe, prevăzute de acord, sunt preconizate a fi transferate până în 2016.

Republica Moldova nu are obligaţii de rambursare a sumei de 60 de mii de dolari.

  • oleg efrim despre prima transa.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.