Ucrainenii au organizat un „Euromaidanˮ la Vilnius

Circa o sută de persoane din diaspora ucraineană în Lituania şi reprezentanţi ai societăţii civile au manifestat joi seara, 28 noiembrie, în susţinerea ideii europene. Acţiunea a fost organizată în faţa Palatului Ducilor din Vilnius, unde preşedinţii şi premierii statelor participante la al treilea Summit al Parteneriatului Estic se adunau pentru o cină neformală. Ucrainenii au organizat un „Euromaidanˮ asemeni celui din ultimele zile din Ucraina, militând împotriva deciziei conducerii de la Kiev de a stopa procedura de semnare a Acordului de Asociere cu UE, transmite corespondentul IPN la Vilnius.

Manifestanţii au scandat că Ucraina este Europa şi i-au cerut preşedintelui ucrainean, Victor Ianukovici, să semneze Acordul de Asociere.

La 21 noiembrie, cu o săptămână până la summit, guvernul Ucrainei a decis să stopeze procedurile de asociere cu UE. Premierul ucrainean, Nicolai Azarov, a spus că sunt argumente de ordin economic. De atunci în Ucraina sunt organizate proteste pentru a obliga conducerea ţării să semneze acordul, iar fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, a declarat greva foamei întru susţinerea asocierii Ucrainei cu UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.