Războiul din Ucraina este momentul propice pentru ca Republica Moldova să formuleze un plan foarte clar de reglementare a conflictului transnistrean. O spune președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor. În același timp, ex-deputatul Iurie Reniță spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să vină cu un mesaj tranșant pentru moldovenii care dețin cetățenia rusă, că participarea la acțiuni militare este pedepsită în conformitate cu prevederile Codului Penal, notează IPN.
Președintele Partidului Schimbării spune că Republica Moldova are posibilitatea reglementării conflictului transnistrean, după ce președintele Zelensky a menționat că Ucraina este gata să ajute Republica Moldova să-și recapete integritatea teritorială, dacă va exista un demers oficial în acest sens din partea autorităților constituționale de la Chișinău.
„Republica Moldova până azi nu a venit cu o claritate cu referire la regiunea transnistreană și ce are de gând să facă cu ea. Scuza lor este să avem război în Ucraina, dar în același timp noi ne datorăm libertatea și suveranitatea armatei ucrainene. Ucraina este nevoită să țină trei brigăzi motorizate la frontiera cu regiunea transnistreană de la 12 la 16 mii de oameni, cu blindate, cu tehnică. În schimb, tot ce poate spune Republica Moldova este că noi avem nevoie de stabilitate și de energie electrică ieftină. Ucraina a menționat că nu vrea să fie stat agresor, să intre în regiunea transnistreană ca să elimine armata a 14-a, de aceea să se vină cu o declarație oficială prin care este chemată să restabilească ordinea constituțională în stânga Nistrului”, a spus Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
Fostul deputat Iurie Reniță spune că există riscul ca cetățenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană care dețin și cetățenia rusă să fie implicați în acțiuni militare după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.
„Cetățenii Rusiei din regiunea transnistreană sunt și cetățeni ai Republicii Moldova, mulți dintre ei sunt și cetățeni ai Ucrainei, inclusiv actualii lideri separatiști. Care este mesajul pe care factorii politici de la Chișinău îl transmit acestor persoane? În ce măsură există mesaje care să spună clar că în calitate de cetățean al Republicii Moldova, dacă te-ai înrolat sau participi la acțiuni de luptă, vei fi pedepsit?”, a spus ex-ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniță.
„Deocamdată, nimeni nu se mobilizează în regiunea transnistreană. Nu există fenomenul mobilizării. În regiunea transnistreană avem trupele ilegale, e vorba de 1500-1700 de soldați, mulți dintre ei sunt cetățeni ai regiunii transnistrene, ei fac o rotație internă. În plus, există fenomenul migrației, de la începutul războiului, oficial 600 de persoane s-au mutat cu traiul din regiunea transnistreană. Acum există un nivel mare de anxietate în regiune și nu cred că există mare dorință de a se implica în lupte”, a spus directorul IPRE, Iulian Groza.
Acum două zile, ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă a anunțat că implicarea cetățenilor moldoveni în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în Republica Moldova cu închisoare de la 5 la 10 ani.