Ucraina a sfidat dreptul minorității românești prin interzicerea predării în limba română, opinie

Prin adoptarea Legii din 5 iulie 2017,rada supremă a Ucrainei nu doar a încălcat, dar a sfidat cu bună știință dreptul minorității românești. Declarația a fost făcută de Silvia Grossu, conferențiar universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN.

„Instruirea în limba maternă constituie elementul de bază, esențial pentru legitimarea identitară a oricărei națiuni. Lipsa limbii, ca limbă de instruire, conduce la pierderea, decimarea grupului etnic respectiv”, spune lectorul universitar.

Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale, a afirmat că sâmbăta trecută s-a protestat împotriva unei legi total nedemocratice, care a fost adoptată pe 5 iulie de către Rada Supremă a Ucrainei. „A fost un protest spontan, ad-hoc, un fel de flash mob. Noi ne-am simțit obligați să reacționăm pentru că știm cu toții ce înseamnă să ai români care nu au școală”, a spus Ion Leașcenco. Potrivit lui, legea a fost transmisă pentru analiză amănunțită către structurile europene. Potrivit lui, acesta este un mesaj că președintele Ucrainei ar putea să nu promulge legea.

La Chișinău și București au avut loc proteste împotriva legii care interzice învățământul în limba maternă pe teritoriul Ucrainei. Astfel, până în anul 2022 ar trebui să înceteze complet predarea în limba română în instituțiile de învățământ. Participanții la acțiunile de protest au manifestat în fața ambasadelor Ucrainei din cele două state.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.