TVA va fi restituită tuturor agenţilor economici în condiţii egale
Restituirea TVA, în mărimea prevederilor legislaţiei în vigoare şi în termenul stabilit de 45 de zile de la data depunerii cererii, se va efectua către toţi agenţii economici ce livrează mărfuri şi servicii la export, pâine sau produse de panificaţie, lapte şi produse lactate, energie electrică şi apă caldă consumatorului local, cei ce efectuează lucrări de construcţie şi alte lucrări.
Potrivit Agenţiei Info-Prim Neo, în noul Regulament privind restituirea TVA, publicat în ultimul număr al Monitorului oficial, nu au fost preluate clauzele conţinute de regulamentul vechi, aprobat în septembrie 2006, care prevedeau restituirea TVA în funcţie de gradul de credibilitate a agenţilor economici, atribuit de Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, precum şi restituirea TVA agenţilor economici, clasaţi în grupa II de credibilitate doar în proporţie de 80 la sută din mărimea ei în termenul stabilit, iar 20 la sută la peste jumătate de an.
Propunerea de a trata în acelaşi mod agenţii economici la restituirea TVA a fost înaintată de către Asociaţia Investitorilor Străini în ediţia II a Cărţii Albe a investiţiilor şi susţinută de alte organizaţii antreprenoriale din R. Moldova. Reprezentaţii acestora au abordat problema în cadrul ultimului Business- forum, desfăşurat sub egida Consiliului economic de pe lângă prim-ministru.
Noul Regulament precizează modalitatea de restituire a TVA aferente valorilor materiale ce ţin de investiţii (cheltuieli) capitale pe termen lung, făcute în localităţile republicii.
Această facilitate fiscală e prevăzută în Legea bugetului pe anul 2008.
Astfel, restituirea TVA se va face către agenţii economici din toate unităţile teritorial-administrative, cu excepţia municipiilor Chişinău şi Bălţi. Dacă investiţia (cheltuielile) se va efectua în mediul rural ( în sate şi comune), agentul economic va avea posibilitate să solicite restituirea TVA de la cea mai mică sumă investită în procurare de utilaje, instrumente, alte valori materiale necesare pentru desfăşurarea afacerii. În oraşe (în afara municipiilor Chişinău şi Bălţi) şi centre raionale, achiziţiile de valori materiale pentru desfăşurarea afaceri, transformate mai apoi în investiţii, vor constitui nu mai puţin de 100 mii lei pentru a solicita restituirea TVA.
Nu va fi restituită TVA dacă investiţiile (cheltuielile) vor avea destinaţie locativă sau for fi direcţionate pentru procurarea mijloacelor de transport.
Guvernul speră că restituirea TVA aferente valorilor materiale ce ţin de investiţii (cheltuieli) capitale pe termen lung va stimula fluxul de investiţii în localităţile republicii, va impulsiona dezvoltarea regională. În acest sens de restituire vor beneficia nu numai antreprenorii cu viză de reşedinţă în localităţile respective, dar şi cei din capitală sau municipiul Bălţi, care vor face investiţii în sate sau în centre raionale, extinzându-şi afacerile.
Potrivit unor date statistice pe 2007, 54% din volumul total al vânzărilor de mărfuri şi servicii înregistrate pe ţară au revenit municipiului Chişinău, 16 % municipiului Bălţi, alte 10 % oraşelor Ungheni, Rezina şi UTA Găgăuzia, iar circa 20% celorlalte 27 unităţi teritorial-administrative.
Prezentând în ultima şedinţă de guvern un raport privind realizarea Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor, Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, a spus că în ultimul timp se observă o tendinţă de majorare a investiţiilor în teritoriu, acestea cifrându-se, în 2007, la 7 mlrd lei. Acestea au fost făcute, în special, în domeniile gazificării localităţilor, construcţiei unor sisteme de aprovizionare cu apă, reabilitării obiectelor de infrastructură rurală.
În Legea bugetului pe 2008 există o altă prevedere stimulatorie pentru investiţiile în centrele raionale, oraşele mai mici şi satele Moldovei - alocarea a 1% din veniturile bugetului pentru dezvoltarea regională.
În sensul procedurilor aplicate, Regulamentul privind restituirea TVA stabileşte că beneficiari sunt subiecţii impozabili cu activitate desfăşurată timp de cel puţin doi ani, care au beneficiat de restituiri de TVA cel puţin de două ori şi de la data ultimei restituiri a trecut cel mult un an calendaristic.
Cazul de restituire va fi examinat, dacă în cadrul ultimului control fiscal sumele impozitelor calculate de organul fiscal nu depăşesc 1% din valoarea totală a livrărilor efectuate în perioadele fiscale anterioare.
Pentru a obţine restituirea, subiecţii impozabili urmează să depună, la solicitarea funcţionarilor fiscali, atât declaraţiile privind TVA din care rezultă suma ce urmează a fi restituită, cât şi registrele de evidenţă a livrărilor şi procurărilor, precizează Info-Prim Neo.