O parte din promisiunile electorale ale celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte nu ţin de atribuţiile unui şef de stat, consemnate în legislaţia Republicii Moldova. Astfel, din cele 156 de promisiuni ale candidatei PAS, Maia Sandu, doar 81 sunt conforme, 24 – parţial conforme şi 51– neconforme. În cazul candidatului independent Igor Dodon, susţinut de Partidul Socialiştilor, din totalul de 109 promisiuni, 22 sunt conforme, 10 – parţial conforme şi 77 – neconforme. Cifrele se conţin într-o analiză a Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, efectuată în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei, a menţionat că, în contextul desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, scopul analizei este să informeze cetăţenii şi să responsabilizeze politicienii. „Scopul nostru este să avem cetăţeni informaţi şi politicieni responsabili, pentru ca doar de aşa o manieră putem avea predictibilitate în aşteptări, dar şi predictibilitate în ceea ce priveşte acţiunile celor care sunt intraţi în competiţie electorală şi vor să obţină suportul cetăţenilor”, a spus Igor Boţan.
Expertul susţine că în programele electorale ale celor doi candidaţi se găsesc texte în care propun lucruri ce nu ţin de competenţele şefului statului. „Şeful statului se ocupă cu probleme de ordin strategic: de securitate, apărare, politică externă, de consacrare prin decrete prezidenţiale a hotărârilor, a legilor adoptate de Parlament, a numirilor judecătorilor şi aşa mai departe. Şeful statului are anumite atribuţii care nu pot fi depăşite, iar repararea şcolilor, grădiniţelor, străzilor şi aşa mai departe ţine de administraţia publică locală. Dacă ne referim la promisiunile în domeniul social: majorarea pensiilor, salariilor şi aşa mai departe – acestea sunt atribuțiile Guvernului. Şeful statutul aici nu are nici un fel de atribuţii”, a explicat Igor Boţan.
Secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, Elena Prohnițchi, a remarcat că pe 15 noiembrie cetăţenii Republicii Moldova vor trebui să alegă dintre cei doi candidați, Maia Sandu și Igor Dodon, primii clasaţi după primul tur de scrutin. Asociaţia pentru Democraţie Participativă a analizat platformele electorale ale celor doi candidaţi în raport cu atribuţiile constitituţionale şi legale care revin instituţiilor prezidenţiale”, a spus Elena Prohnițchi. Mai multe detalii ale acestei analize se găsesc pe site-ul alegeri.md, unde sunt plasate programele electorale în original ale candidaţilor, lozincile şi viziunile acestora. Platformele electorale ale acestora au fost analizate prin prisma conformităţii promisiunilor electorale cu atribuţiile şefului statului, consemnate în legislaţia Republicii Moldova.
Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă și benevolă, constituită din 34 de organizații obștești, atât din municipiul Chișinău, cât și din regiune, cu expertiză în domeniul electoral, care desfăşoară activităţi de observare, monitorizate a alegerilor, campanii de informare şi educaţie civică, cu scopul asigurării unor alegeri libere, transparente, integre şi incluzive.