În Arealul dunărean al Moldovei anual sosesc peste 184 mii de vizitatori străini, care tranzitează zona fără a o cunoaște sau a vedea ceva aici. Iar de văzut sunt multe în arealul cuprins de raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia și UTA Găgăuzia: cel mai mare fluviu european, cele mai mari lacuri naturale din țară, una dintre cele mai mari arii naturale protejate, cel mai mare sat și cea mai mare diversitate etnică din Moldova.
Cele 16 unități muzeale din acest areal fac această destinație atractivă și inedită pentru cca. 5% din totalul vizitatorilor la nivel de țară, adică pentru cca. 39,4 mii persoane care vizitează muzeele și centrele de informare turistică de aici. Curios este că cca. 2/3 din vizitatori sau peste 24 mii vin individual, iar peste 15 mii persoane vin în grupuri organizate. Aceștea beneficiază de serviciul a 26 ghizi specializați.
În cazul studiului efectuat de proiectul UE ”TransDanube” s-a constatat că vizitatorii de o zi în muzeele din destinațiile turistice la Dunăre beneficiază de un spectru mare de servicii: excursii individuale sau în grup, expoziții (proprii, ale altor instituții și persoane), manifestări cultural-științifice, lecții, seminare, etc. Managerii muzeelor de aici confirm că anual sunt solicitate cca. 2 mii de acțiuni organizate, ponderea cea mai mare avînd excursiile și lecțiile tematice. Acestea evidențiază peste 132 mii piese representative din Arealul dunărean a Moldovei, ceea ce reprezintă 12,2% din patrimoniul național muzeal.
Totodată, Arealul dunărean al Moldovei este o destinație multiculturală, deaceea o pondere însemnată au muzeele cu specific etnografic, în special UTAG și Taraclia. Împreună patrimoniual cultural al găgăuzilor și bulgarilor de aici reprezintat de 11 muzee este vizitat de cca. 56% din vizitatorii zonei la cca. 83% din toate excursiile vîndute. Este cea mai bună performanță la nivel de țară. Aceste muzee trebuie să fie încurajate pentru a deservi a numărul mai mare de vizitatori ai zonei cu informații bine pregătite și asistați de ghizi profesioniști.
Iată de ce funcția de Centre de informare a turiștilor la Dunăre muzeele pot să o dezvolte prin amenajarea corespunzătoare a expozițiilor tematice și instruirea ghizilor pentru managementul mai bun al vizitatorilor.
14 din 16 muzee din Arealul dunărean al Moldovei, adică cele din Cahul, Giurgiulești, Slobozia Mare, Văleni, Brînza (rnul Cahul), Cantemir, Stoianovca (rnul Cantemir), Taraclia, Corten, Tvardița, Cairaclia, Vinogradovca (rnul Taraclia), Comrat și Beșalma (UTAG), au fost asistate de Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova în cadrul proiectului UE ”TransDanube” pentru amenajarea unor expoziții mobile representative Arealului dunărean și pentru o comunicare mai bună cu vizitatorii zonei și evoluarea în Centre de informare a turiștilor la Dunăre.
Amintim că, în raza de 100 km de la Dunăre pe teritoriul Moldovei există o zonă turistică limitrofă celui mai mare fluviu european. Anual aici sunt înregistrate cca. 10% din intrările străinilor în țară, cca. 18 mii turiști se cazează în unitățile de cazare (11% la nivel de țară). Fiecare al 20-cilea turist cazat aici este turist străin. Tradițional, cel mai mare număr de turiști (67%) se cazează în stațiunea balneoclimaterică Cahul.
22.01.2015
Viorel Miron, Președinte, Asociația de Dezvoltare a Turismului in Moldova
TRANSDANUBE
Proiect UE de dezvoltare a mobilității durabile în turism de-a lungul Dunării
TRANSDANUBE – Transport durabil şi turism de-a lungul Dunării – este un proiect dezvoltat de către Agenţia Austriacă de Mediu. Finanţat prin Programul Sud-Estul Europei, Transdanube a început la data de 1 octombrie 2012 şi se va finaliza în ianuarie 2015. 15 parteneri de proiect, finanțați din 9 țări – în principal la nivel regional – au implementat activități de mobilitate soft & turism în regiunea Dunării. Asociația de Dezvoltare a Turismului in Moldova (ADTM) este partener în cadrul acestui proiect şi are ca atribuţii analiza situaţiei de pe traseul moldovenesc al Dunării, iar ca studiu de caz, Arealul moldovenesc al Dunării. În realizarea atribuțiilor ce-i revin în cadrul acestui proiect, ADTM a fost susținut în activitățile sale de către Autoritățile publice locale, aceasta având rolul de parteneri strategici în cadrul proiectului.
TRANSDANUBE urmărește să identifice soluții pentru managementul mobilității prin accesibilitate durabilă și interconexiune între orașe și regiuni de-a lungul Dunării și între regiunile participante, prin utilizarea de mijloace de transport ecologice, cum ar fi trenuri, autobuze, biciclete, vase de croazieră, bărci, etc. O atenție specială se acordă accesibilității ecologice prietenoase a regiunilor turistice și parcurilor naturale.
Până în prezent a fost realizat un raport transnațional al stadiului actual privind mobilitatea durabilă în cadrul regiunilor Dunărene precum și o colecție de bune practici existente în regiunile studiate. Acestea au reprezentat baza realizării viziunii comune asupra mobilității soft pentru regiunea Dunării. Documentul privind viziunea comună a fost semnat în cadrul Conferinței Intermediare de la Bratislava din data de 17 Septembrie 2013 de către reprezentanții legali ai partenerilor proiectului și are rolul de a ghida partenerii proiectului pe parcursul implementării acestuia și, în același timp va fi utilizat drept ghid și de către autorități, companiile din turism și transport, organizații regionale de dezvoltare, ONG-uri și mediul academic.
Bazându-se pe rezultatele analizei stadiului actual regional și transnațional și pe obiectivele definite în viziunea comună, partenerii proiectului au realizat planurile regionale de acțiune. În urma unui Workshop Regional, organizat de ADTM și ținând cont de discuțiile cu factorii de decizie și de documentele de dezvoltare ale unităților administrativ teritoriale existente, ADTM a definitivat Agenda turistică pentru Arealul moldovenesc Dunării. Aceste planuri au servit drept ghid în implementarea ofertelor de transport durabil și a dezvoltării de pachete de mobilitate soft în strânsă cooperare cu principalii stakeholderi de la diferite niveluri. Totodată, ofertele de mobilitate și turism existente, informațiile referitoare la acestea au fost concretizate prin intermediul unei hărți digitale aceasta reprezentând un alt output transnațional important al proiectului.
Pe parcursul acestui proiect au avut loc 5 întâlniri parteneriale transnaționale; Viena – Austria, Vidin – Bulgaria, Bratislava – Slovacia, Veszprem – Ungaria, Tulcea – România, Belgrad - Serbia.
ADTM împreună cu Autoritățile publice locale își propune ca prin aportul adus la realizarea acestui proiect să susțină dezvoltarea turismului în Arealul moldovenesc al Dunării prin găsirea unor măsuri adecvate de îmbunătățire a mobilității soft și oferirea alternativelor de transport durabil în condițiile păstrării integrității mediului. În ultimile 2 luni au fost realizate în cadrul proiectului un Studiu de fezabilitate pentru dezvoltarea turismului la Dunăre și găsirea de soluții de promovare a zonei, pentru a putea integra obiectivele turistice regionale importante (Prutul de Jos, diversitatea etno-culturală, atracțiile istorice) în strategia de dezvoltare a Dunării, dar şi pentru integrarea zonei în brandul turistic regional. Mai multe informații cu privire la
TRANSDANUBE, precum și activitățile și rezultatele proiectului sunt disponibile pe:
www.transdanube.eu și www.facebook.com/transdanube
www.adtm.md și www.facebook.com/ADTM.MD
Performanțele muzeelor în Arealul dunărean al Moldovei
Arealul dunărean al Moldovei (ADM) este o destinație turistică atractivă cognitivă cu 16 unități muzeale, pentru cca. 39,4 mii persoane care vizitează zona turistică de aici (reprezintă cca. 5% din totalul la nivel de țară). Dintre vizitatori cca.60% sau peste 24 mii vin individual, iar peste 15 mii persoane vin organizate în grupuri, deservite de 26 ghizi specializați.
Tabelul: Performanțele muzeelor in Arealul dunărean al Moldovei, 2013
Vizitatorii de o zi în muzeele din destinațiile turistice ale Arealul dunărean al Moldovei beneficiază de un spectru mare de servicii: excursii individuale sau în grup, expoziții (proprii, ale altor instituții și persoane), manifestări cultural-științifice, lecții, seminare, etc. Astfel, annual sunt solicitate peste 1840 acțiuni organizate. Ponderea cea mai mare o au excursiile și lecțiile tematice. Acestea vizează peste 132 mii piese representative ADM, ceea ce reprezintă 12,2% din patrimonial național muzeal.
Tabelul: Structura serviciilor solicitate de vizitatori în muzeele din Arealul dunărean al Moldovei, 2013
ADM este o destinație multiculturală, deaceea o pondere însemnată au muzeele cu specific etnografic, în special UTAG și Taraclia. Împreună patrimoniul cultural al găgăuzilor și bulgarilor din ADM reprezintat de 11 muzee este vizitat de cca. 56% din vizitatorii zonei la cca. 83% din toate excursiile vîndute. Structura ofertei centrelor de informare a turiștilor în ADM este reprezentată în tabelul de mai jos.
Tabelul: Repartizarea serviciilor solicitate de vizitatori în muzeele din Arealul dunărean al Moldovei, 2013
Astfel, trebuie să constatăm că performanțele a 16 muzee muzee din ADM în deservirea cliențelor sunt similare cu eforturile conjugate ale tuturor agențiilor de turism din țară (cca. 400) în deservirea excursioniștilor (vizitatorilor de o zi). Iată de ce funcția de Centre de informare a turiștilor la Dunăre muzeele trebuie să o dezvolte pentru managementul mai bun al vizitatorilor, inclusive prin amenajarea corespunzătoare a expozițiilor tematice și instruirea ghizilor.
22.01.2015
Viorel Miron, Președinte, Asociația de Dezvoltare a Turismului in Moldova