Tudor Ulianovschi: Ambasadorii europeni se află într-o profundă eroare strategică cu privire la Moldova

Candidatul independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, Tudor Ulianovschi, susține că ambasadorii europeni acreditați în Republica Moldova nu mai au o atitudine constructivă și că se află „într-o profundă eroare strategică cu privire la Republica Moldova”, cu efecte imediate nu doar asupra campaniei prezidențiale care se află în derulare, cât și pentru referendum, dar în special asupra proiectului european al țării pe termen mediu și pe termen lung.

Într-o scrisoare deschisă, adresată ambasadorilor europeni acreditați în Moldova, Tudor Ulianovschi, a menționat că eroarea principală este că astăzi, ambasadorii, în plină campanie prezidențială, echivalează ideea de integrare europeană cu un singur om – Maia Sandu. „Este o personalizare nepermisă în diplomație și în politica internațională, o simplificare absurdă și chiar periculoasă pe termen mediu și pe termen scurt chiar”, a declarat candidatul într-o conferință de presă la IPN.

El mai spune că cei care susțin proiectul pro-european, dar nu o susțin pe Maia Sandu sunt atacați în permanență, deși anume ei sunt cei fără de care proiectul european nu va trece niciodată de 50% în Republica Moldova.

Potrivit lui Tudor Ulianovschi, unul dintre efectele acestei atitudini reducționiste este inclusiv scăderea entuziasmului pro-european în rândul populației. Candidatul a adăugat că în timpul președinției Maiei Sandu și în timpul guvernării PAS, din Republica Moldova au plecat cei mai mulți moldoveni de la independență încoace, dar procentul pro-europenilor a scăzut în patru ani de la circa 62% la 54% și continuă să scadă.

„Cum explicați dumneavoastră această scădere, concomitentă cu închiderea televiziunilor ruse și a site-urilor de dezinformare ruse pe teritoriul Republicii Moldova? Cum se poate că opțiunea pro-europeană era mai mare, în ciuda propagandei și canalelor de televiziune ruse, cu 4 ani în urmă, decât astăzi, când Republica Moldova și guvernarea PAS au închis televiziunile ruse și Chișinăul a devenit un loc de pelerinaj pentru aproape toți liderii europeni?”, a declarat candidatul.

Tudor Ulianovschi consideră că rezultatele alegerilor prezidențiale vor fi testul suprem și testul principal al dezbaterii și abordării din partea ambasadorilor.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE