Evacuarea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova trebuie efectuată indiferent de dacă și când va fi găsită o soluție de pace între cele două maluri ale Nistrului. Această opinie a fost exprimată de analistul Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.
În opinia lui, rezoluția Organizației Națiunilor Unite referitoare la retragerea trupelor rusești nu va avea un impact direct asupra procesului de reglementare transnistreană, însă prin această rezoluție la ONU Republica Moldova a reușit să anuleze prevederea ce ține de sincronizare a procesului de reglementare cu evacuarea trupelor. Rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE este și ea cu titlu de recomandare, este mai slabă ca importanță decât declarația organizației care va fi făcută la sfârșit de an, însă este mai favorabilă Republicii Moldova și creează premise ca declarația finală de la sfârșit de an să fie în favoarea țării, consideră analistul. Potrivit lui, rușii nu au reacționat foarte dur la această declarație.
Juristul Pavel Midrigan susține că mecanismul juridic de îndeplinire a rezoluțiilor de acest gen este destul de complex. „Este evident că trupele ruse urmează să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova. Aici se pare că toate forțele politice au această înțelegere. A doua întrebare este dacă trebuie ceva de condiționat sau trebuie soluționat la nivel politic și juridic odată cu plecarea trupelor ruse să fie pace”, spune Pavel Midrigan.
În luna iunie, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Pe 10 iulie, Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) a reafirmat necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova și transformarea actualei misiuni de menținere a păcii în una civilă cu mandat internațional.