Compania Teleradio-Moldova va dispune de birouri, studiouri televizate și radiofonice de ultimă generație, parte a unui proiect arhitectural cu o suprafață totală de peste 9 mii de metri pătrați. Anunțul a fost făcut de directorul Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, în timpul evenimentului de semnare a unui memorandum de înțelegere cu radiodifuzorul public din Georgia. Potrivit șefului Teleradio-Moldova, construcția noilor spații destinate televiziunii și radioului public va dura 30 de luni și va costa peste 17 milioane de euro, transmite IPN.
Potrivit acordului semnat, Republica Moldova va prelua proiectul arhitectural al radiodifuzorului de la Tbilisi și-l va adapta realităților pentru a crea la Chișinău o entitate de radio și televiziune modernă și profesionistă.
„Acordul prevede că partea georgiană va transmite cu titlu gratuit către Compania Teleradio-Moldova un proiect, după care instituția audiovizuală din Tbilisi și-a construit un nou sediu și noi studiouri. Acest proiect arhitectural folosit în Georgia va fi adaptat astfel încât să corespundă necesităților Companiei Teleradio-Moldova. Refacerea infrastructurii Teleradio-Moldova, care nu a beneficiat de câteva decenii de investiții capitale, este o parte a strategiei de modernizare a acestei instituții”, a spus directorul TRM, Vlad Țurcanu.
Clădirea administrativă va cuprinde birouri, studiouri televizate și radiofonice și o platformă de televiziune grandioasă de peste 1000 de metri pătrați. Întregul proiect arhitectural va avea 9000 de metri pătrați. Potrivit lui Vlad Țurcanu, costul total al proiectului, implementat timp de 30 de luni, va fi de 17 milioane de euro și va viza doar clădirea administrativă. Echipamentele tehnice vor fi procurate ulterior, din surse proprii ale Teleradio Moldova și prin contribuția donatorilor internaționali.
„Teleradio-Moldova are nevoie de noi spații de lucru, de tehnică și tehnologii moderne pentru a se dezvolta. Tehnologiile moderne nu pot fi implementate în spațiile uzate de tip sovietic de care dispune în prezent Teleradio-Moldova. Având spații extinse și neizolate termic, cheltuim sume uriașe pentru întreținerea acestor spații. 700 de mii de euro Teleradio-Moldova cheltuiește anual pentru a întreține spațiile uzate pe care le are în folosință”, a mai spus directorul.
„Semnarea memorandumului este o acțiune de solidaritate pentru a face schimb de experiență. Susținerea și ajutorul reciproc înseamnă o instituție publică a audiovizualului foarte puternică, respectiv o societate democratică și liberă. Felicit Republica Moldova pentru că a devenit candidat la aderarea la Uniunea Europeană, susținem viitorul european al țării”, a spus reprezentanta televiziunii publice din Georgia, Tina Berdzenishvili.
Potrivit directorului Companiei Teleradio-Moldova, pentru modernizarea instituției publice a audiovizualului o sursă de finanțare va fi și înstrăinarea unor clădiri și terenuri de care dispune compania, fiind vorba de peste 10 hectare de teren amplasat în cartierul Telecentru al Chișinăului.