„Cu tricolorul începe istoria modernă, realizările noastre din domeniul culturii, științei, educației, sportului, deschiderea noastră spre lume, prin tot ceea ce suntem. Atunci când ne referim la drapel, acestea sunt lucrurile cele mai evidente și cele mai la îndemână”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Drapelului de Stat, transmite IPN.
„Dar culorile lui trimit, în primul rând, la existența de zi cu zi a poporului nostru, la țăranii care muncesc pământul, la tradiția păstoritului, la acei oameni pentru care cerul, soarele și pulsul libertății este un mod de a fi, un fel aparte de a popula un teritoriu și de a-și percepe propria ființă. Cetățenii noștri, indiferent de ocupație, intelectuali, comercianți, muncitori, agricultori, ciobani, indiferent de limbă, etnie, vârstă și alte categorisiri, încap cu toții sub tricolorul Republicii Moldova”, a menționat șefa statului.
Maia Sandu a mai spus că steagul ne amintește mereu cine suntem. „Iar noi suntem cetățenii acestei țări – copii, tineri, adulți, oameni ai țării. Toți avem nevoie de acest simbol, căci el ne reprezintă. Iată de ce, pe lângă o etichetă și un ritual, avem nevoie de consolidarea noastră a tuturor, în jurul acestui simbol, care este un însemn al nostru comun de europenitate și latinitate, de istorie, un simbol al aspirațiilor noastre democratice și de conviețuire comunitară pașnică, o emblemă a spiritului republican, o materializare a visului egalității în drepturi spre care tind oamenii”, a subliniat președintele Republicii Moldova.
Maia Sandu a mai spus că este și o zi a memoriei celor care s-au sacrificat pentru unitatea și suveranitatea neamului, a celor care au fost persecutați pentru că au arborat cu dârzenie drapelul în trei culori. „Aici ne gândim și la scriitorii, oamenii de cultură, savanții, personalitățile din domeniul politicului, care au ieșit în 1989 pentru a participa la Marea Adunare Națională sub acest steag. Stindardul tricolor amintește mereu de Mișcarea de Eliberare Națională a moldovenilor. El reprezintă cinstea față de trecutul nostru istoric, dar și un mesaj pe care îl transmitem viitorului: suntem un popor al libertății și al democrației, care a luptat și luptă pentru suveranitatea sa politică și economică, pentru emanciparea de sub orice tiranie”, a adăugat șefa statului.
Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru reintegrare, subliniază că Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este sărbătoarea care ne inspiră sentimente de mândrie, dragoste de patrie, dârzenie și curaj. „Drapelul – simbol care se identifică cu independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova este astăzi elementul inalienabil al identității noastre ca popor. Țara noastră, noi, cetățenii din toate colțurile acestui pământ, avem nevoie de unitate și implicare, indiferent de etnie și preferință politică”, menționează Oleg Serebrian.
De Ziua Drapelului de Stat, la sediul IGSU al MAI și în toate subdiviziunile teritoriale din cadrul instituției a avut loc arborarea simbolului de stat. Ofițerii și subofițerii instituției au onorat cu demnitate simbolul țării. Onor la Drapelul de Stat au prezentat salvatorii, pompierii și angajații SMURD în ținută de serviciu, dar și efectivul gărzilor de intervenție, echipați în costume de luptă.
Sub acordurile Imnului de Stat în interpretarea carabinierilor Direcției ceremonial militar, Drapelul de Stat al Republicii Moldova a fost arborat și în cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. „Drapelul de Stat al Republicii Moldova, pe lângă faptul că este un simbol al statului, are și o semnificație deosebită cu un rol aparte în viața fiecărui militar, începând de la depunerea Jurământului de credință Patriei și până la trecerea în rezerva Forțelor Armate. El este prezent la toate ceremoniile militare și este un simbol al tradițiilor de luptă al neamului, un simbol al suveranității și independenței țării. Indiferent de locul de dislocare ori misiune, carabinierii poartă cu ei mereu culorile Patriei noastre - Republica Moldova”, se arată într-un mesaj al Inspectoratului General de Carabinieri.
Ziua Drapelului de Stat a fost instituită oficial pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament al Republicii Moldova. Pe 23 aprilie 2010, legislativul a votat declararea zilei de 27 aprilie drept Zi a Drapelului de Stat. În această zi este marcată și Ziua Stemei de Stat.