Trenul morţii cu sute de mii de victime va aminti de ororile comunismului
Monumentul victimelor regimului totalitar comunist, care va avea dimensiunea de până la 10-12 metri lăţime şi 2 metri înălţime, va fi instalat în Aleea Gării din capitală până la sfârşitul anului curent. Schiţa monumentului a fost prezentată la şedinţa serviciilor şi direcţiilor municipale de către primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi sculptorul Iurie Platon, transmite Info-Prim Neo.
Schiţa prezintă mişcarea dinamică spre infinit, spre eternitate a unei mase de oameni. Această mişcare a unui tren format din corpuri omeneşti are trei dimensiuni – în prima oamenii mai sunt oameni, în cea de a doua oamenii se amestecă cu haosul maşinăriei, în cea de a treia – nu se mai poate înţelege dacă sunt oameni sau piese ale trenului morţii, care a dus spre Siberia şi Kazahstan mai mult de un milion de moldoveni.
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că victimele regimului totalitar comunist meritau un monument imediat după reabilitare, în 1957. Era omeneşte dacă regimul sovietic, dar şi fosta guvernare comunistă, instalau un asemenea monument pentru a recunoaşte crimele comunismuzlui. În viziunea primarului, trebuie scoase în evidenţă trei lucruri esenţiale referitoare la crimele comise de regimul comunist – distrugerea societăţii moldoveneşti, suferinţa prin care au trecut cei mai buni reprezentanţi ai societăţii, precum şi consecinţele pe care le-a suportat societatea în urma decapitării acesteia prin distrugerea elitei, intelectualităţii, oamenilor gospodari. Primarul afirmă că instalarea în regim de urgenţă a monumentului va fi dificilă, dar „orice efort în acest sens, este justificat”.
Deşi o asemenea lucrare ar necesita vreo 5 ani de lucru, artistul Iurie Platon a asigurat că monumentul va fi gata spre sfârşitul anului 2010. În munca de realizare şi instalare a monumentului vor fi antrenaţi diverşi specialişti. Platon a spus că soarta i-a oferit o ocazie unică de a executa cea mai importantă lucrare din viaţa lui.
În Moldova au fost mai multe valuri de deportări, care au dus spre pieire sute de mii de familii. Supravieţuitorii acelui calvar au luptat ani de zile pentru instalarea unui monument, dar s-au ales doar cu o piatră comemorativă, instalată în Aleea Gării.