Trei studii vor analiza situația copiilor din Moldova

Situația copiilor cu deficiențe senzoriale, a celor dezinstituționalizați, dar şi a copiilor care nu au acte de identitate va fi analizată în cadrul a trei studii. Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a declarat pentru IPN că UNICEF va ajuta la elaborarea studiilor, iar în baza concluziilor, avocatul pentru drepturile copilului va veni cu recomandări către autoritățile publice centrale pentru a remedia situația.

Unul din studii va face posibilă aflarea numărului exact de copii cu dizabilități senzoriale şi cum pot fi aceștia incluși în sistemul educațional. „Cunoaștem că nu avem pentru nevăzători destule posibilități de integrarea în sistemul educațional. În prezent, utilajul necesar este pus la dispoziție doar de organizațiile neguvernamentale. Se atestă şi o lipsă de specialiști, care trebuie identificați şi instruiți”, a spus avocatul pentru drepturile copilului, menționând că aceleași probleme există și în cazul copiilor cu deficiențe de auz. 

Un alt studiu va urmări dezinstituționalizarea din internatele de la Hânceşti şi Orhei. Va fi evaluată situația copiilor înainte de dezinstituționalizare şi serviciile care sunt pregătite pentru ei după ce vor părăsi instituțiile. De asemenea, unde vor fi plasați: în familiile biologice sau serviciile sociale şi cum are loc integrarea în societate a acestor copii.

Un al treilea studiu se va axa pe problema documentării copiilor. „Considerăm aceasta o problemă gravă, pentru că în secolul 21 încă mai vorbim de copii nedocumentați, iar când încercăm să-i documentăm, depistăm şi părinți inclusiv nedocumentați”, a spus Maia Bănărescu.

Potrivit avocatei copilului, o problemă majoră este cea a copiilor născuți în stânga Nistrului, după 1992. Aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova, dar când vor să-şi facă studiile în partea dreaptă a Nistrului sau peste hotare nu o pot face din cauza lipsei actelor oficiale ale Republicii Moldova. Este o problemă greu de soluționat şi este nevoie de conlucrare la nivel înalt, a spus Maia Bănărescu.

Rezultatele studiilor vor fi făcute publice în acest an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.