Trei state post-sovietice se situează în fruntea unui top al celor mai poluate locuri din lume
Trei foste republici sovietice se situează printre primele 10 cele
Mai poluate locuri de pe planetă, conform unui top întocmit de Blacksmithinstitute.org, citat de Info-Prim Neo. Acestea sunt Ucraina, Federaţia Rusă şi Kîrgîzstan.
Pe primul loc se situează oraşul Cernobîl, din Ucraina. În urma celui mai mare dezastru nuclear produs acum 21 de ani, când a explodat reactorul centralei nucleare, au avut de suferit aproape 5,5 milioane de persoane. Locul a fost poluat cu 50 de tone de compuşi şi elemente radioactive eliberate, cei mai periculoşi fiind uraniul, plutoniul, iodul şi stronţiul. Nivelul de radiaţii a fost de o sută de ori mai mare decât cel generat de bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki.
Pe locul 2, tot un oraş din fosta URSS - Dzerzhinsk, Rusia. Era cunoscut drept unul dintre principalele centre din ţară, unde se fabricau arme chimice (în special gaz sarin) până la sfârşitul Războiului Rece. Aici au fost aruncate sute de mii de tone de deşeuri chimice, fiind afectate în jur de 300 de mii de persoane, astfel că durata medie de viaţă în Dzerzhinsk este de 42 de ani la bărbaţi şi 47 la femei.
Pe locul 3, Haina, Republica Dominicana. Zona este puternic poluata cu plumb de la o fabrică de reciclare a bateriilor de maşină. Au fost afectate 85 de mii de persoane, în special copii.
Pe locul 4, Kabwe, Zambia, oraş poluat cu plumb şi cadmiu, din cauza industriei miniere, fiind afectate circa 250 de mii persoane.
Pe locul 5, La Oroya, Peru. Oraşul a distrus din punct de vedere ecologic cu plumb, cupru, zinc şi sulf, din minerit. Au fost afectaţi în special copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 10 ani.
Poziţia a 6 e deţinută de oraşul Linfen, China. Fiind inima industriei carbonifere, acest oraş oferă doua treimi din energia necesara Chinei.
Pe locul 7, Mailuu-Suu, Kîrgîzstan, cu o radioactivitate crescută, din cauza fostelor mine de extracţie a uraniului.
Pe locurile 8 şi 10, alte două oraşe din Rusia, Norilsk şi Rudnaia Pristani, în care nu se mai poate respira din cauza combinatelor siderurgice şi a minelor din zonă.
Pe poziţia 9, se situează Ranipet, India, unde deşeurile din industria pielăriei au contaminat apa din sol.
Potrivit raportului, peste 10 milioane de oameni de pe glob trăiesc în condiţii greu de imaginat. Durata de viaţă a scăzut şi, din cauza poluării, mulţi s-au îmbolnăvit de cancer sau au dat naştere la copii cu malformaţii şi retard mintal.