Pentru anul curent sunt preconizate trei runde de privatizare a proprietății de stat. Aceste se vor desfășura în lunile martie, iunie și la finele anului, a menționat într-o conferință de presă ministrul economiei, Octavian Calmâc, transmite IPN.
„Vor fi propuse spre privatizare acele active care au fost expuse în anii precedenți și nu au fost solicitate, cu reducerea prețului de vânzare a acestora, dar asigurând transparența necesară (pragul de reducere este de 5 la sută, dar unele din active au fost expuse de mai multe ori și au rămas neprivatizate – n.r). Vânzarea acestora se va face, de regulă, prin Bursa de Valori a Moldovei. Pentru obiectivele mai sensibile vom merge pe proiecte individuale de privatizare. În acest sens, vom apela la experții internaționali, care să ne ajute să preluăm cele mai bune practici în domeniu, dar și să stabilim valoarea de piață a acestora”, a specificat Calmâc.
Mijloacele obținute de la privatizare sunt utilizate în mare parte pentru acoperirea deficitului bugetar.
În altă ordine de idei, dar tot cu referire la administrarea și deetatizarea proprietății publice, Calmâc a informat că Ministerul Economiei a revăzut proiectul Legii privind întreprindere de stat și cea municipală, reîntors de către Parlament. Adoptarea acestei leg este prevăzută în Memorandumul Guvernului cu FMI, prima misiune de evaluare a căruia este așteptată în luna februarie. „În varianta revăzută a acestei legi ne propunem ca, în decurs de cinci ani, să fie restructurate toate întreprinderile de stat sau societățile în care statul deține cotă majoritară”, a precizat ministrul.
Restructurarea se prevede a fi efectuată prin prisma sporirii eficienței acestor întreprinderi. Statul are în posesie circa peste 450 de întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni în care deține cotă majoritară. Unele din ele înregistrează pierderi în activitate mai mulți ani la rând.