Trei organizaţii neguvernamentale, selectate în bază de concurs, vor fi implicate în procesul de amplificarea eforturilor în domeniul dezvoltării politicilor educaţionale. Activităţile planificate fac parte din asistenţa tehnică mai largă oferită Ministerului Educaţiei de către Fundaţiile pentru o Societate Deschisă.
Rima Bezede, preşedintele Asociaţiei Pro Didactica, una dintre organizaţiile selectate, a spus că proiectele iniţiate vor permite evaluarea societăţii în vederea promovărilor reformelor educaţionale. „Punem umărul la promovarea reformelor prin organizarea discuţiilor publice, faţă în faţă cu societatea, cadrele didactice, părinţii, toţi actorii sociali. Vom merge în 5 localităţi rurale şi în 5 raioane. Vom aborda probleme de autonomie financiară, management participativ, avantajele tuturor participanţilor în procesul de funcţionare a şcolii, a educaţiei inclusive. Rezultatele vor fi prezentate autorităţilor, pentru că multe probleme vin din necunoaştere, lipsa de înţelegere a acestor probleme”, a declarat preşedintele Pro Didactica pentru IPN.
Un alt proiect selectat este promovat de către Asociaţia Catalactica. Mihnea Preotesi, coordonator cercetare în cadrul asociaţiei, a spus că studiile care vor fi efectuate vor prezenta o diagnoză a situaţiei în sistemul educaţiei. Se vor selecta 100 de persoane din grupurile reprezentative şi vor fi intervievate. Interviurile vor fi efectuate în toată ţara, cu excepţia regiunii transnistrene.
Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice, cel de-al treilea ONG selectat, este de părere că toate cadrele didactice trebuie să urmeze evaluări anuale ca să modernizeze metodele de predare şi să asigure o comunicare mai bună între elev şi profesor. „Proiectul nostru cred că se deosebeşte de celelalte două prin faptul că noi vrem să discutăm nu numai cu elevii, dar şi cu studenţii, vrem să vorbim cu angajatorii, ce nu le ajung specialiştilor noştri să fie mai competitivi. Vor fi realizate cercetări sociologice. Asemenea cercetări au mai fost realizate în 2006 – 2007”, a menţionat Anatol Gremalschi, pentru IPN.
Cele 3 proiecte au un buget de 250 de mii dolari şi vor fi implementate până în aprilie 2015.