Trei partide ar intra în Parlament dacă duminică ar avea loc alegeri, BOP

76% din respondenții Barometrului Opiniei Publice, ediția din noiembrie 2018, sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere și corecte. Aproximativ 84% consideră că Moldova nu este guvernată de voința poporului. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aproximativ 60% din respondenți sunt siguri sau absolut siguri că s-ar prezenta la vot, pe când puțin peste 30% probabil s-ar prezenta sau mai degrabă nu vor merge la vot.

23% din totalul respondenților ar vota cu PSRM, cu trei puncte procentuale mai puțin decât în studiul precedent, dat publicității în luna mai. 7,6% ar vota cu PDM, cu 0,6 puncte procentuale mai mult decât în studiul precedent. Cel de-al treilea partid cu șanse să acceadă în parlament este PAS, pentru care ar vota 7,4% din respondenți, cu aproximativ 5 puncte procentuale mai puțin ca în ediția trecută a Barometrului. 35% dintre respondenți nu știu s-au nu au răspuns cu cine ar vota, iar 15,9% nu ar vota pentru nimeni. Din totalul respondenților deciși, 45,4% și-ar da votul pentru PSRM, 15% – pentru PDM, 14,7 – PAS, 9,8% – PPDA și 6% – Partidul Politic Șor. Datele au fost prezentate joi, 14 decembrie, într-o conferință de presă la IPN de către Institutul de Politici Publice.

Răspunzând la întrebarea deschisă: „Care este personalitatea politică din Moldova în care aveți cea mai mare încredere?”, 53,6% din respondenți au spus nu au încredere în niciun politician, iar 11,6% nu au putut răspunde la această întrebare. 15,6% au încredere în Igor Dodon, 3,3% – Andrei Năstase, 3,2% – în Maia Sandu, 3% – Vladimir Plahotniuc, 2,7% – în Ilan Șor, 3,3% – Pavel Filip. Câte 1,3% au încredere în Renato Usatâi, iar 1% – Vladimir Voronin.

Potrivit analistului politic Victor Ciobanu, încrederea mare în PSRM, dar și în liderul informal al socialiștilor, președintele Igor Dodon, se menține pe fonul existenței unui electorat stabil de stânga, care reprezintă nu neapărat pensionarii sau rusofonii.

Analistul politic Igor Boțan a remarcat că, de la alegerea lui Igor Dodon în calitate de președinte al țării, acum doi ani, încrederea în el scade încet, dar sigur. Căderea PAS și PPPDA în sondaje și creșterea ratingului PDM, potrivit lui Igor Boțan, este influențată de potențialul mai mare de mobilizare a anumitor partide, care au mai multe resurse. Campania electorală va conta însă foarte mult în lupta pentru peste 30% din cetățenii indeciși.

Potrivit BOP, cea mai mare parte a populației este de părere că direcția în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greșită – 72,7%. Ponderea persoanelor care au o astfel de părere a crescut cu două puncte procentuale față de cercetarea efectuată în primăvara anului curent. Populația crede că combaterea corupției ar putea îmbunătăți situația social-economică din țară. 57,7% din respondenți cred că este importantă schimbarea conducerii țării.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 42,9% ar vota pro și 23,8% ar vota contra. Dacă s-ar cere votul cu privire la aderarea la Uniunea Eurasiatică – 36,5% ar vota pro, iar 29,5% contra. Fiind puși în fața alegerii dintre Uniunea Europeană și cea Eurasiatică, prima opțiune a fost aleasă de 37,8%, iar a doua de 29,5%.

TV-ul rămâne principala sursă de informare pentru 70,7% din respondenți. Pe locul doi se află internetul, din care se informează 40,7% din respondenți, urmat de radio – 18,9%.

Sondajul a fost efectuat în perioada 9-23 noiembrie, pe eșantion de 1115 persoane din 82 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 3%.

  • victor ciobanu despre ratingurile politicienilor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.