Trei partide ar accede în Parlament în cazul unor alegeri, sondaj IData

Peste 24% din respondenți și-ar da votul pentru partidul de guvernământ, PAS, în cazul unor alegeri parlamentare. Practic de două ori mai puțini alegători ar avea PSRM – 13%. Pentru Partidul Politic Șansă ar vota 12%, iar pentru MAN și-ar da votul mai puțin de 5% din alegători, adică sub pragul electoral, arată Barometrului iData, prezentat în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Nu ar vota peste 12% din alegători, sunt indeciși 15% iar 5% nu au răspuns.

Dintre cei deciși, pentru PAS ar vota 53,5%, pentru PSRM – 19%, pentru Partidul politic Șansă – 17,8%, iar pentru MAN – 7,2%, fiind singurele formațiuni politice care depășesc pragul de 5%.

Potrivit directorului iData, Mihai Bologan, respondenților le-a fost propusă o listă cu cei mai populari politicieni, la care aceștia au indicat-o pe Maia Sandu – 24,2% ca fiind politicianul în care au cea mai mare încredere. Președinta țării este urmată de Ilan Șor – 10,5% și Igor Dodon –10,2%. Fiecare al cincilea respondent nu are încredere în niciun politician. De asemenea, Maia Sandu a fost indicată (întrebare deschisă) ca fiind și cel mai activ politican din ultimele 30 de zile, urmată de Ion Ceban și Ilan Șor.

Potrivit Barometrului, peste 35% din respondenți consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă. 50% consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită. 15% nu au știut cum să răspundă la această întrebare. Geografic vorbind, peroanele din regiunea de centru a țării, zona Călărași, Hâncești, Cimișlia consideră că lucrurile merg mai degrabă într-o direcție corectă. Mai mulți locuitori consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită la Comrat, Ungheni, Bălți, Râșcani, Fălești.

56% din respondenți pledează pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, peste 32% au spus că sunt împotrivă, iar 12% nu au știut sau nu au vrut să răspundă la întrebare. Pentru aderarea la UE sunt în special regiunile din centrul țării, iar euro-scepticii sunt la Comrat, da rși în regiunea de nord a țării.

53% sunt împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, iar 30% ar vota pentru aderare. 17% din respondenți nu au o opțiune la acest subiect.

Cel mai important eveniment al lunii noiembrie, potrivit respondenților, au fost alegerile locale, fapt menționat de 33,6% din respondenți, dar și protestul agricultorilor, remarcat de 10,1% dinte respondenți. Circa 73% sunt mulțumiți de alegerea făcută în privința primarului localității, iar 21% sunt nemulțumiți. Cei mai mulțumiți sunt cei din Leova, Cimișlia, Ungheni, Călărași. Cei mai nemulțumiți sunt cei din Bălți, Anenii Noi, Căușeni și Comrat. Totodată, mai puțini oameni, 41% sunt mulțumiți de cum s-a votat la nivel de municipiu sau raion și circa 35% sunt mulțumiți la acest capitol.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 997 de persoane din 387 de localități. Perioada de culegere a datelor a fost 2-15 decembrie, iar eroarea maximă de eșantionare este 3,1%.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE