Trei fraţi au ajuns în comă avansată la spital cu intoxicaţie polimedicamentoasă

Trei fraţi, de 2, 5 şi 7 ani, din raionul Anenii Noi au ajuns la spital în comă avansată după ce au ingerat pastile pe care le-au găsit la o gunoişte de lângă curtea bunicilor, în timp ce se jucau. Cele două surori şi fratele lor au fost aduşi la Institutul Mamei şi Copilului cu serviciul Aviasan şi internaţi de urgenţă în secţia reanimare.

Şefa secţiei reanimare somatică din cadrul instituţiei, Ana Oglindă, a declarat pentru IPN că micuţii au fost aduşi la spital în stare extrem de gravă, cu dereglarea conştiinţei până la comă avansată de gradul II, fiind diagnosticaţi cu intoxicaţie polimedicamentoasă. După câteva zile de tratament se înregistrează o dinamică pozitivă, cei trei copii au devenit conştienţi şi viaţa lor este în afara oricărui pericol. Toţi trei vor continua tratamentul în secţia de neurologie.

Din spusele mamei, noaptea copiii au avut convulsii şi halucinaţii, iar a doua zi ambulanţa i-a dus la spital. Specialiştii avertizează că copiii se refac destul de greu în urma intoxicaţiilor medicamentoase, ajungându-se şi la cazuri de deces, mai ales dacă ajutorul medical nu este acordat la timp.

Pentru a preveni astfel de cazuri, este indicat ca adulţii să supravegheze permanent copiii, pentru că de multe ori un moment de neatenţie le poate pune viaţa în pericol. O atenţie specială trebuie acordată în familiile în care unii membri iau medicamente cu regularitate. Acestea nu trebuie lăsate pe noptiere, pe masă sau alt loc accesibil pentru copii. Pastilele sunt foarte atractive pentru copii, fiind de diferite culori şi semănând cu dulciurile. De aceea, acestea trebuie dosite, iar cel mai bine este să fie păstrate în magazii încuiate. În cazul medicamentelor expirate, când sunt aruncate trebuie să se ţină cont să nu fie la vedere.

În cazuri de intoxicaţie medicamentoasă, dar şi în alte cazuri de otrăviri, este important ca părinţii să reacţioneze prompt şi să solicite de urgenţă ajutorul medical. În cazul copiilor de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

Mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.