Trei formațiuni politice ar accede în Parlament ca urmare a votului în circumscripția națională. Este vorba despre Partidul Socialiștilor, pentru care și-ar da votul 43,8% din respondenții deciși, Blocul electoral ACUM – 23% și Partidul Democrat – 22,7%. Autorii cercetării estimează că și Partidul Politic Șor, pentru care ar vota 5,4% din intervievați, ar putea accede în legislativ, ținându-se cont de marja de eroarea a cercetării, dar și concentrarea electoratului acestei formațiuni. Sondajul a fost realizat în perioada 6-13 februarie de către Compania Date Inteligente SRL (iData).
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, autorii sondajului au menționat că repartizarea mandatelor pe circumscripția națională ar arăta în felul următor: PSRM – 23 de mandate, Blocul ACUM și PDM – câte 12 mandate, iar PP Șor – trei mandate. Veronica Ateș, director cercetare, a declarat că din cele relatate de operatori poate fi dedus faptul că, dacă cei care au optat pentru formațiuni precum PDM, ACUM nu păreau a fi foarte deciși, cei care au spus că vor vota Partidul Șor erau sută la sută convinși în opțiunea lor electorală.
Directorul executiv, Mihai Bologan, a declarat că 77% din respondenții sondajului sunt siguri că vor participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Peste 12% susțin că probabil vor participa, iar 6% sunt siguri că nu vor participa. Aproape 4% spun că nu au decis, iar sub 1% nu știu sau nu au răspuns.
Respondenții au fost întrebați cu ce candidați ar vota în circumscripția uninominală. Întrebarea fiind cu răspuns deschis, puțin peste 8% l-au menționat pe Igor Dodon, puțin peste 5% pe Vlad Plahotniuc, puțin peste 4% au răspuns „candidatul PSRM”, peste 3% „candidatul PDM”. 3% au răspuns Andrei Năstase, 2,7% – Maia Sandu, 2,7% – Ilan Șor. Alte răspunsuri au acumulat mai puțin de 2%.
Întrebați în care politician din Republica Moldova au cea mai mare încredere, 24% din respondenți au spus că în Igor Dodon, 10,4% – în Vlad Plahotniuc, 6,7% – în Maia Sandu, 6,1% – în Andrei Năstase, 4% – în Pavel Filip și 3,6% – în Ilan Șor. Alți politicieni au fost menționați de sub 2% din intervievați, iar mai bine de 25% au spus că nu au încredere în nimeni.
Întrebați dacă în ziua alegerilor parlamentare se va desfășura și un referendum consultativ, 59,6% din intervievați au răspuns cu „da”, numărul acestora fiind în creștere în comparație datele sondajului precedent (45,3%). Procentul celor care nu știu că va avea loc și un referendum este de 39,1%. 76,7% din intervievați optează pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, iar 16,4% au spus că nu susțin. Totodată, 70,8% din respondenți au spus că sunt pentru retragerea mandatului de deputat, iar 16,8% sunt contra.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1123 de persoane din 76 de localități. Marja de eroare este de 2,9%.