În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Partidul Acțiune și Solidaritate ar acumula 28,5% voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 25%, iar Partidul politic Șansă – 11%. Datele se conțin în studiul „Barometrul socio-politic decembrie– 2023”, prezentat de compania de cercetare sociologică IMAS. Cercetarea arată că 4,2% din cei chestionați nu au ar vota, iar 13,6% nu știu sau nu au răspuns.
Directorul general IMAS, Doru Petruți, a remarcat, într-o conferință de presă la IPN că potrivit sondajului, din respondenții care au opțiune de vot, 34,7% ar vota cu PAS. Alți 30,5% din intervievați și-ar da votul pentru BCS, iar 13,5% – pentru partidul politic Șansă.
Cât privește orientarea externă a țării, marea majoritate a respondenților își doresc o orientare echilibrată, cu relații bine atât cu Rusia, cât și cu europenii – 46%.
Dacă ar avea loc un referendum pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, majoritatea respondenților – 55% ar vota pentru.
Potrivit lui Doru Petruți, se atestă o notă de optimism din partea populației în ceea ce privește starea cetățenilor. 37% dintre cetățeni consideră că lucrurile în țară merg într-o direcție bună, 58% consideră totuși că direcția este greșită. Ponderea celor care sunt mulțumiți de felul în care trăiesc se ridică la 30%, iar peste 40% sunt nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de felul în care trăiesc.
18% din respondenții sondajului consideră că alegerile locale au fost deloc libere și corecte, 5% consideră că au fost în mică măsură libere și corecte, 24% consideră că au fost în mare măsură sau foarte mare măsură, iar 27% au spus că au fost libere și corecte în totalitate.
Marea majoritate – 64% spun că nu au încredere în Comisa Electorală Centrală. Potrivit lui Doru Petruți, o mare pondere din respondenți percep că atât președintele Parlamentului, premierul, miniștrii și alți funcționari au favorizat PAS și candidații lor, până la 50% din respondenți cred că au existat astfel de influențe. De asemenea, 42% din respondenți cred că au fost făcute presiuni asupra bugetarilor pentru a vota PAS și candidații acestora.
Cât privește șeful statului, per general respondenții sondajului consideră că cel mai bun președinte pe care l-a avut până acum Republica Moldova este Vladimir Voronin – 26%, Igor Dodon și Maia Sandu au acumulat practic același scor – 22,9% și, respectiv, 22,5%, iar Mircea Snegur – 10,3%.
O treime din respondenți cred că Maia Sandu merită să câștige încă un mandat de președinte, în timp ce 62% cred că mai bine să vină altă persoană în această funcție. 45% spun că promisiunea privind avansarea pe spre UE a fost îndeplinită în mare măsură sau în totalitate. Două treimi din participanții la sondaj și-ar dori ca alegerile prezidențiale să aibă loc în aceeași zi cu alegeri parlamentare anticipate.
Sondajul mai arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar acumula 30% din sufragii, Igor Dodon – 24%, Ion Ceban – 8%. Principalul oponent al Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2024 ar fi Igor Dodon, consideră 37% din respondenți.
Cercetare sociologică a fost realizată la comanda companiei „Public Media” în perioada 29 noiembrie – 16 decembrie 2023, pe un eșantion de 954 de respondenți. Marja de eroare a sondajului este de ±3,2%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.