Trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova au fost declarați persona non-grata. Ei sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de șapte zile.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, citat de IPN, cei trei diplomați au fost declarați persona non-grata în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961). Conținutul Notei Verbale în privința expulzării diplomaților i-a fost comunicat ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametshin, care a fost convocat astăzi, 27 martie, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Decizia autorităților Republicii Moldova vine în semn de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional.
Într-o reacție pe o rețea de socializare, președintele Igor Dodon a condamnat decizia, calificând-o drept o nouă provocare antirusească. Potrivit lui, Republica Moldova nu și-a asumat niciun fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc.
Atacul din orașul Salisbury, Marea Britanie, de la începutul acestei luni, vizează otrăvirea cu o substanță neurotoxică a unui fost agent secret rus Serghei Skripal și a fiicei sale. În timp ce guvernul Marii Britanii susține că Moscova se află în spatele atacului, administrația de la Kremlin neagă toate acuzațiile. Miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene au adoptat o poziție de solidaritate cu Marea Britanie, cerând Rusiei să ofere clarificări.