În medie, trei din patru locuitori ai Republicii Moldova dețin un card de plată, iar în 2019, fiecare locuitor a efectuat în medie 19 plăți fără numerar cu cardurile de plată, comparativ cu trei plăți fără numerar în 2015. Totodată, la fiecare o mie de locuitori ai Republicii Moldova revine opt POS terminale pentru efectuarea plăților cu cardul la punctele comerciale. Datele se conţin în raportul privind evoluția sistemelor de plăți în Republica Moldova pentru anul 2019, publicat de Banca Naţională a Moldovei, transmite IPN.
Potrivit raportului BNM, numărul de carduri aflate în circulaţie la sfârşitul anului 2019, era de peste 2 milioane, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 4%, comparativ cu anul 2018.
După soluția tehnică, cardurile de proximitate au constituit 82% din numărul cardurilor emise pa parcursul anului trecut și 69,2% din ponderea totală a cardurilor deținute. În ultimii patru ani, numărul cardurilor de proximitate s-a majorat de aproximativ 8,5 ori, ceea ce a contribuit la înlocuirea treptată a cardurilor hibride care, la rândul lor, au substituit anterior cardurile cu bandă magnetică.
În anul trecut, sistemul de plată Visa a deținut poziția de lider pe piața cardurilor din Republica Moldova, cu o cotă de 52,3%.
Cardurile sociale sunt categoria cu cea mai înaltă rată a cardurilor active – 52% din numărul operațiunilor efectuate cu cardurile sociale sunt operațiuni de plată fără numerar, însă valoric retragerile de numerar reprezintă 84,2% din totalul operațiunilor efectuate.
În raport se mai menționează că circa 90% din piața cardurilor de plată din Republica Moldova este constituită din ponderea cumulativă a patru bănci licențiate.