În ultima duminică a lunii martie, la ora 02.00, Moldova trece la ora de vară. Acele ceasornicului se dau cu o oră înainte. În lunile de vară ora este dată înainte pentru ca principalele activităţi umane să se desfăşoare cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar în acest fel se economiseşte energia electrică necesară iluminatului.
Contactată de IPN, psihologul Larisa Mămăligă a spus că schimbarea orei afectează diferit oamenii. Din punct de vedere psihologic nu există un pericol deosebit, însă apare totuşi o reacţie moderată de stres ca la orice factor de schimbare.
Au probleme doar persoanele care se adaptează mai greu la schimbări, însă într-o anumită perioadă de timp şi acestea reuşesc să facă faţă modificării de oră. Perioada de adaptare şi revenire poate dura până la o lună. Potrivit psihologului, e bine că schimbarea orei are loc în zilele de odihnă, deoarece oamenii reuşesc să se adapteze mai uşor până să revină la muncă.
Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916, aceasta fiind urmată de Marea Britanie, Belgia şi Danemarca.