Trecem la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 octombrie, trecem la ora de iarnă. Acele ceasornicului trebuie schimbate cu o oră în urmă, transmite IPN. Trecerea la ora de iarnă are loc anual în ultima duminică a lunii octombrie, ora 04.00 a nopţii de sâmbătă spre duminică va deveni ora 03.00.

Prima menţionare legată de idea de schimbare a orei apare în anul 1784 şi a fost făcută de omul de ştiinţă şi politicianul american Benjamin Franklin. Savantul lansa ideea orei de vară, într-un eseu intitulat „Un proiect economic”. După aproximativ un an de campanie, proiectul a atras atenţia autorităţilor britanice, dar a fost adoptat abia în mai 1916. Ora de vara a fost aplicată în timpul Primului Război Mondial, mai întâi de Germania, apoi şi de alte state din Europa.

Astăzi, în majoritatea ţărilor din Europa schimbarea orei se face de două ori pe an, în ultima duminică din martie, când are loc trecerea la „ora de vară” şi în ultima duminică din octombrie, când acele ceasornicelor sunt mutate la „ora de iarnă”. Sunt şi ţări care nu aplică schimbarea orei. În zonele tropicale, de exemplu, schimbarea anotimpurilor nu se simte, iar durata zilei nu se schimbă pe tot parcursul anului.

În prezent economiştii au o părere comună că efectul „orei de iarnă” nu poate fi redus doar la economisirea energiei electrice, ci trebuie să se ţină cont şi că reduce sarcina asupra mediului şi păstrează resursele naturale, reduce numărul de accidente rutiere şi cel al incidentelor criminale seara.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.