Trebuie grăbit pasul de implementare a Acordului de Asociere cu UE, IPRE

Gradul de aplicare a Programului Naţional de Implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, constatat la 1 iulie, este de 29%. Iar, indicele de realizare pe parcursul ultimului trimestru este de 46,7% din acţiunile planificate – constată analiştii Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), care susţin că în următoarele şase luni trebuie grăbit pasul de implementare a Acordului de Asociere, transmite IPN.

Iulian Groza, directorul executiv al IPRE, a spus că, şi în condiţiile în care va fi menţinut pasul de implementare în medie de 10% trimestrial, ar putea fi anticipat un grad total de realizare a angajamentelor până la sfârşitul anului de aproximativ 50-55%. Guvernul şi Parlamentul va trebui să îşi eficientizeze activitatea. Acordul cu FMI este probabil principalul punct de referinţă pentru reluarea relaţiilor cu UE.

Autorii studiului au constatat că autorităţile urmează să mai îndeplinească peste aproximativ 70% de măsuri din Programul de implementare al Acordului de Asociere. Activitatea Guvernului ar urma să fie orientată pe trei obiective majore: promovarea îndeplinirii acţiunilor rămase, negocierea viitoarei Agende de Asociere (2017-2019) şi elaborarea unui nou Program de implementare a Acordului de Asociere pentru anul 2017.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE