Tratarea Transnistriei ca partener egal al Republicii Moldova în procesul de negocieri nu are la bază raţiuni ale dreptului internaţional, expert
Declaraţia ambasadorului rus la Chişinău, Valeri Kuzmin, potrivit căruia RMN ar trebui să aibă statut egal cu Republica Moldova în negocierile privind problema transnistreană, nu oferă o poziţie credibilă unui mediator cum este Federaţia Rusă, a declarat pentru Info-Prim Neo directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă. Un mediator trebuie să aibă o atitudine echidistantă în soluţionarea acestui conflict, a subliniat expertul.
Victor Chirilă notează că poziţia exprimată de către ambasadorul rus nu este nouă şi că tratarea Transnistriei ca partener egal al Republicii Moldova a fost promovată de către Federaţia Rusă cu insistenţă pe parcursul anilor şi poate fi regăsită chiar şi în acte, inclusiv în memorandumul Kozak.
„Cred însă că de această dată oficialii ruşi, chiar şi ambasadorul Kuzmin, au devenit mult mai insistenţi la acest capitol. Ei reiterează tot mai des necesitatea recunoaşterii Transnistriei ca partener egal al Republicii Moldova. Acest curaj şi insistenţă ar trebui să pună pe gânduri autorităţile noastre”, a subliniat Victor Chirilă.
Directorul executiv al APE menţionează că trebuie făcută o distincţie clară între egalitatea echipelor de negociatori la masa negocierilor şi egalitatea între Transnistria şi Republica Moldova. „Domnul Kuzmin şi alţi oficiali ruşi fac abstracţie de faptul că Transnistria nu este un actor internaţional, este doar o regiune separatistă, iar Republica Moldova este un stat recunoscut pe plan internaţional. Acest statut îi oferă anumite obligaţii şi drepturi, ceea ce nu putem vorbi despre regiunea transnistreană”, a spus Victor Chirilă.
Analistul subliniază o diferenţă între Republica Moldova şi regiunea sa transnistreană şi la nivel politic. „În Republica Moldova, pe parcursul a 20 de ani, a avut loc o evoluţie a democraţiei, au avut loc mai multe runde de alegeri democratice, s-au schimbat în permanenţă conducerile, elitele politice s-au înnoit, or nu putem vorbi despre acelaşi lucru în cazul Transnistriei. Vedem aceleaşi personaje la conducerea acestei regiuni. De fapt, în Transnistria avem un simulacru de democraţie, se pare că există un sistem pluralist de partide, există o adunare legislativă, dar aceste instituţii sunt controlate foarte strict de către regimul de la Tiraspol. Nu există libertatea unei competiţii politice oneste, pentru că nu există acces la informaţie şi nu există libertatea expresiei”, a spus Victor Chirilă.
Expertul este de părere că Federaţia Rusă, probabil, are o strategie pe termen lung şi aceasta presupune crearea unui stat reintegrat în care Transnistria ar avea statut egal cu restul Moldovei. „De aceea, această insistenţă de recunoaştere a Transnistriei ca partener egal în cadrul negocierilor mi se pare incorectă, pentru că ea nu are la fundamentul ei raţiuni ce derivă din dreptul internaţional şi din situaţia politică de pe teren”, a mai spus Victor Chirilă.
Întrebat ce crede despre faptul că partenerii occidentali nu iau atitudine faţă de această intenţie a Federaţiei Ruse, Victor Chirilă a spus că accentul se pune pe reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2. „Toată lumea consideră că s-au făcut progrese, se creează un anumit climat favorabil pentru o astfel de reuniune până la sfârşitul anului. De aceea ei nu sunt atât de insistenţi, nu doresc să se împiedice de nişte probleme care pot crea incomodităţi pot ameninţa această tendinţă”, a conchis Victor Chirilă.